Премиерът на Унгария Виктор Орбан провали опита на парламентарната опозиция

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан провали опита на парламентарната опозиция
Коментари Харесай

Орбан саботира опита на опозицията да ускори членството на Швеция в НАТО

Премиерът на Унгария Виктор Орбан провали опита на парламентарната съпротива да забърза ратификацията на участието на Швеция в НАТО.

Унгарският парламент беше призован на изключително съвещание по самодейност на Социалистите и още пет парламентарни групи с искане да се вземе решение по проблема с разширението на НАТО.



На съвещанието участваха даже посланиците на Съединени американски щати, Дания и Полша, които желаеха да подчертаят какъв брой деликатно западните сътрудници следят дейностите на Унгария.

Опитът обаче беше провален, откакто най-голямата политическа мощ Fidesz на Орбан бойкотира сесията и съвещанието беше необуздано.

В момента Унгария е единствената страна от НАТО, която пречи на разширението на съюза към Швеция. Единственото, което Народното събрание би трябвало да направи, е да гласоподава - полемиките по тематиката бяха извършени още през март 2023 година и от този момент властта прави всичко допустимо да отсрочва решението.

Орбан прави опит да изтъргува ветото си по серия от основни проблеми за Европейски Съюз и Съединени американски щати в подмяна на отстъпки в негова изгода. Преди дни той въпреки всичко подвигна ветото против финансовата помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, откакто беше предизвестен, че всички европейски фондове за Унгария може да бъдат спрени.

Унгарският парламент е във почивка доникъде на февруари, само че имаше огромни упования, че властта в Будапеща ще побърза с ратификацията на контракта на Швеция, откакто няма други справедливи аргументи за прекъсването ѝ.

Отношението на Вашингтон към Виктор Орбан става все по-остро на фона на неговите лични дейности в дейна поддръжка на Доналд Тръмп няколко месеца преди изборите.

През януари американският дипломат в Унгария Дейвид Пресман даде изявление за Financial Times, в което насочва извънредно остри рецензии против Виктор Орбан за един посланик.

Той го упреква, че води външна политика, която обслужва ползите на Кремъл и поврежда единството на НАТО, както и че гради вътрешната си политика върху закани с " мислени нашественици " и " фантазирана унгарофобия ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР