Премиерът на Северна Македония Зоран Заев си навлече критики и

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев си навлече критики и
Коментари Харесай

Руски комици забъркаха Заев в скандал със запис с идея за подкуп за Вселенския патриарх

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев си навлече рецензии и апели за оставка, откакто стана следващата жертва на съветски комици със противоречива известност. Представили се в телефонен диалог за някогашния украински президент Петро Порошенко.

В оповестения запис се чува по какъв начин Заев споделя на руснаците Владимир Кузнецов (известен като Вован) и Алексей Столяров (Лексус), с които приказва три пъти за месеци, че е подготвен да даде 100 хиляди евро на Вселенския патриарх Вартоломей в името на даването на автокефалност на Македонската православна черква.

Според наличния онлайн аудиоматериал Порошенко споделя, че това е " малко пожертвование ". " В моя случай платих 150 хиляди евро, за теб е по-евтино ", продължава " Порошенко ", имайки поради признаването на украинска православна черква по-рано тази година. " Да! Това е доста хубаво. Без проблем. Нормално, " отвръща Заев при обяснението, че тези 100 хиляди евро в брой са нужни, с цел да се забърза процедурата за признаването на автокефалността на Македонската православна черква - Охридска архиепископия. " Порошенко " добавя, че парите би трябвало да се дадат персонално. Според Заев " няма никакъв проблем ". В оповестения материал може да се чуе и по какъв начин " Порошенко " споделя на македонския министър председател, че сега е с генералния сектетар на НАТО Йенс Столтенберг и пита събеседника си дали би желал да беседва с него. В резултат и " Столтенберг " се включва в диалога.

" Пряко посягане против ползите "

Заев реагира часове след обявата. На конференция той сподели, че се възприема като " жертва на отвореността си към всички македонски сътрудници и жителите ", без в същото време да е ощетил страната. Уточнявайки, че в записа, отнасящ се до предлагането за 100 хиляди евро и МПЦ, е имало " интервенция " и операциите могат да основат неправилни изводи, той добави, че казусът " нанася директна щета на стратегическите ни ползи в НАТО " и е " директно посягане " против задачите на Скопие.

" Но не съм единственият. С такива диалози са изманипулирани огромен брой политици. И мога да кажа, че съм в добра компания, " добави той. Премиерът изясни, че в записа за МПЦ може да се чуе " персонална позиция, че ще направя всичко, което би трябвало, за автокефалността на МПЦ ", съобщи електронното издание МКД.

С думите си Заев не удостовери, че записът не е фалшифициран, само че даде да се разбере, че е разговарял с комиците. Това подтикна опозиционния водач Християн Мицкоски да изиска оставка вместо опрощение ", защото всичко с изключение на " отдръпване и сключване на изключителни парламентарни избори " би било " двуличие " (редовните би трябвало да са в края на идната есен).

На някои македонски издания прави усещане, че Заев демонстрира в записите негативно отношение за политиките на Русия и Сърбия към Косово, за намесата на Русия на Балканите и наличието на шпиони в района. Други обръщат внимание на необикновените му реакции - " Порошенко " споделя, че е разкрил далечна родствена връзка с Александър Македонски (и се майтапи, че би трябвало да бъде именуван Питер Македонски), а Заев не слага въпроси; когато чува, че съгласно учени в Киев украинците са " антични шумери " дава отговор, че е чел за това.

Работят ли " за някого " Вован и Лексус

Според оповестения в " Ютюб " запис трите показани диалога са се състояли в края на август 2018 година, януари 2019 година и на 20 април тази година. От момента на първия до момента е минала съвсем годита, а Заев е " убеден, че поддържа връзка с президента Порошенко ", доказателство е методът, по който е обсъждал с фиктивния украински президент както страната си, по този начин и интернационалната конюнктура, не престават комиците.

Списъкът на Вован и Лексус с " жертви " се разраства. В него са френският президент Еманюел Макрон, любимецът за английски министър председател Борис Джонсън, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, някогашният грузински президент и украински политик Михаил Саакашвили, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, беларуският му сътрудник Александър Лукашенко и изпълнителят Елтън Джон. В листата, дружно с други политици от Балканите, влиза и водачът на опозицията и приет от близо 50 страни за краткотраен президент на Венецуела Хуан Гуайдо.



Начинът, по който комиците се показват, се трансформира според с кого би трябвало да беседват - общувайки с Макрон, един от тях твърди, че е украинският президент Володимир Зеленски. Макрон от своя страна честити на Зеленски успеха на изборите и получава отговор, че новият държавен глава " се усеща като съветския президент Владимир Путин " поради близо 73-те % от гласовете, които завоюва. Записът с Ердоган бе оповестен на уеб страницата на телевизия RT, само че Анкара отхвърли достоверността му.

Вован и Лексус настояват, че просто шегаджии и се управляват в дейностите си от желанието за смях. Те отхвърлят догатките за политически детайл, защото звънят и на футболисти, телевизионни водещи и други, които нямат нищо общо с политиката. Критиците им настояват, че това е част от тактика на Кремъл за дискредитиране на доверието към непознати водачи и че телефонният контакт със международни ръководители не може да стане без поддръжката на служби за сигурност. Комиците упорстват, че им оказва помощ единствено " мрежа от доброволци " и действият единствено посредством мобилни телефони, написа скопският уебсайт " Нова ".

Попитани за какво в никакъв случай не са се шегували с Путин, те споделят, че " не е елементарно да се влезе в контакт " с него, защото той няма персонален болине телефон и употребява единствено " формалните канали ". Вован и Лексус обаче прибавят, че демонстрират известна автоцензура - не желаят да се майтапят с Путин и да вредят на страната си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР