Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, заедно с вицепремиера,

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, заедно с вицепремиера,
Коментари Харесай

Заев: Имаме добра основа да отстраним пречките за започване на преговори с ЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, дружно с вицепремиера, отговарящ за европейските въпроси Никола Димитров и министъра на външните работи Буяр Османи, одобриха и организираха работна среща с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисарят на Европейски Съюз за политика на съседство Оливър Вархей.

На срещата в Парламентарния клуб министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и европейският комисар по политика на съседство Оливер Вархей показаха препоръчаните решения за превъзмогване на казуса сред Република Северна Македония и Република България, които имат за цел да деблокират започването на договаряния със страната Европейски Съюз с провеждането на първата междуправителствена конференция.

Премиерът Заев благодари на Силва и Вархеи за техния професионализъм, ангажираност и увереност да оказват помощ на Македония и България, тъй че дружно да продължат по пътя към напредъка и просперитета. „ Аз, с екипа в държавното управление, отговарящ за тези договаряния, най-вече с вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и министъра на външните работи Буяр Османи, ще прегледам съществено и отговорно всички детайлности по препоръчаното решение. Важно е, че в този миг можем ясно и отговорно да кажем, че предлагането е добра основа за реализиране на решение на казуса, решение, което ще отстрани всички спънки и ще стартира договаряния посредством провеждането на първата междуправителствена конференция за Северна Македония. " За нас е изключително значимо това препоръчано решение да не визира въпросите на нашата македонска еднаквост, което дава отговор на нашата решителна позиция и ние сме мощно уверени, че предлагането е добра основа за основните позиции на България, " уточни Заев.

Той добави, че те имат вяра, че е най-подходящият миг да се направи една крачка напред, да се вложат всички старания и да се реализира съглашение допустимо най-скоро в полза на общото европейско бъдеще. " Гражданите на нашите две страни чакат и изискват това, европейците чакат това, ние го изискуем на себе си, изискуем го на хората. Имаме благосклонност, деликатни сме и имаме схващане за нашите съседи, имаме своите ясни македонски позиции за еднаквост, за които не водим договаряния и за които Брюксел е показал схващане и се надявам, че със същия метод ще доближим позициите си със София за положителното и на двете страни като съседи и другари, като членове на НАТО и като бъдещи сътрудници и членове на Европейски Съюз ", добави Заев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР