Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев информира, че

...
Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев информира, че
Коментари Харесай

Заев: Надявам се българите да направят правителство

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев осведоми, че е разговарял с българския президент Румен Радев в границите на Бледския конгрес, където е изразил вяра, че политическите субекти (в България) ще съумеят да образуват държавно управление, което е значимо за вземането на решения, цитира думите му скопският вестник “Слободен щемпел “, предава " Фокус ".

„ Както споделих, на 17 юни след завръщането си от България, там говорихме, взехме решение всички значими въпроси, създадохме пътната карта, в допълнение потвърдихме с записка какво е значимо за късото, дългото име, за това, че не се намесваме във вътрешните работи и други сходни. Мисля, че упованията за съставяне на политическо държавно управление биха могли да бъдат в интерес на бързото деблокиране на процеса на Северна Македония за евроинтеграция, “ сподели Заев в отговор на журналистически въпрос дали е разговарял с Радев в Блед и какви са упованията за отблокиране на процеса на евроинтеграция на Скопие.

Заев напомни още, че на 14 ноември е оповестена дата за третите по ред парламентарни избори в България.

„ Като се имат поради техните конституционни периоди от 15 дни за приемане на мандат, оставаме с вярата да образуват политическо държавно управление, тъй че в края на декември, когато Съветът на министрите и Европейският съвет ще вземат решение по време на словенското председателство, съобщи Заев в този подтекст.

Както уточни министър председателят на РСМ, още след първото отчаяние той разгласи, че декември е идващият късмет, тъй като, както той сподели, е нелогично да се покачват упованията за септември, октомври или ноември.
 Зоран Заев: Европейски Съюз има морално обвързване към Северна Македония Зоран Заев: Европейски Съюз има морално обвързване към Северна Македония
Всички страни от Европейски Съюз са съгласни, че Република Северна Македония е изпълнила това, което се изисква от нея, а в този момент Съюзът има морално з...

„ Декември е краят на председателството на всяка страна, по-късно се организират срещите. Това са сесиите на Съвета по общи въпроси или на Съвета на министрите и на Съвета на Европейски Съюз и имам вяра, че можем да се надяваме на края на тази 2021 година, т.е. до края на декември да получим позитивно решение, несъмнено, според от позитивното развиване на събитията, на първо място в България. Ще останем изцяло положителни, изцяло ангажирани. Вярвам, че ще използваме всяка допустима среща за този интервал за одобряване, “ сподели Заев.

Заев оцени, че е по-добре за жителите на Северна Македония, само че също по този начин е добре жителите на България да продължат да построяват двустранното другарство.

„ Ние сме най-близки съседи, имаме братя и сестри, които безусловно живеят в София или Скопие, свързани жители сме, близки нации. „ Убеден съм, че това са упованията на българския народ, както и упованията на македонския народ “, сподели Заев по време на визитата си в Медицинска гимназия „ Панче Карагьозов “.

Премиерът подсети, че в това време връзките със София не престават да се развиват, като подсети, че търговията се е нараснала, в страната има нови български вложители, съдействието сред институциите продължава и осведоми, че се чака в средата на септември да бъде определен реализатор за втората фаза на железопътната линия Скопие - София, която е оценена на 160 милиона евро, като част от железопътния кулоар номер осем.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР