Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски положи цветя днес

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски положи цветя днес
Коментари Харесай

Ковачевски: Днес битките се водят на дипломатическото поле, не на бойното

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски постави цветя през днешния ден на паметника на Свободата - " Сила, популярност и победа “ на крепостта Кале в Скопие по случай държавния празник на страната Илинден – Ден на републиката.

Решителността и духът на единодушие на Илинден от 1903 година и АСНОМ (Антифашистко заседание за избавление на Македония) от 1944 година, както и непоклатимата религия и упоритост, основали огнището на родината ни, през днешния ден са нашата пътна карта към бъдещето, сподели Ковачевски на церемонията по отбелязването на държавния празник.

В сръбския манастир " Св. Прохор Пчински " на 2 август 1944 година се е провело първото съвещание на АСНОМ, което в Република Северна Македония се счита за началото на държавността.

Той добави, че преди борбите са били на бойното поле, а през днешния ден - на дипломатическото. Премиерът на РСМ посочи, че през днешния ден страната е 30-ият пълновръстен член на НАТО с вероятност до 2030 година да реализира и другата си стратегическа цел – участие в Европейски Съюз.

" И през днешния ден Републиката се нуждае от ново държавническо решение на днешното потомство национални избраници, с което страната и жителите ще продължат по пътя на напредъка. И през днешния ден е належащо да се обърнем към наследството, оставено ни от илинденци и асномци. Въпреки че по-рано историята оценяваше експлоадирането на Илинденското въстание като прибързано, през днешния ден то се възприема като неизбежно и належащо. Благодарение на това през днешния ден имаме своя страна, единна македонска страна. Наше огнище, " акцентира Ковачевски.

" Дали ще следваме визията и смелостта на илинденци и асномци и ще изградим европейска страна, интегрирана в огромното европейско семейство, или ще останем сами и изолирани, е единствено наше решение, " сподели още Ковачевски.

Държавният празник на Република Северна Македония, Деня на Републиката – Илинден, тази година се празнува през днешния ден под мотото „ 120 години Илинден – родно огнище ”.

Отбелязването на празника стартира тази заран, когато държавна делегация, водена от министъра на външните работи Буяр Османи, министъра на превоза и известията Благой Бочварски и заместник-министъра на правораздаването Виктория Аврамовска Мадик поставиха цветя на паметника на АСНОМ в парка " Жена Борец “ в Скопие, на паметника на Никола Карев пред Народното събрание и на паметника на Методи Андонов-Ченто в Скопие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР