Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не смята, че Кремъл

...
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не смята, че Кремъл
Коментари Харесай

Джонсън: Да не се връщаме към времената, когато съдбата на нациите се решаваше от големите сили

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не счита, че Кремъл е взел решение да нападне Украйна, само че не изключва в околните дни това да се случи. Той сподели това в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел на взаимен брифинг с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„ Това е доста рисков миг. На карта са сложени разпоредбите за отбрана на всяка нация - огромна и дребна. Когато падна Берлинската стена, хората в Европа демонстрираха, че желаят тяхната сигурност и независимост да са свързани извънредно мощно между тях “, сподели английският министър председател и добави:

„ Ние би трябвало да се противопоставим на всеки опит за връщане към времената, когато ориста на нациите се решаваше през главите им от огромните сили. Искам да подчертая, че това важи освен за Русия, само че и за НАТО “.

На въпрос дали счита, че Русия към този момент е взела решението си за офанзива, Борис Джонсън отговори:

„ Честно казано, не мисля, че това решение към този момент е взето, само че това не значи, че е невероятно нещо извънредно деструктивно да се случи доста скоро “.

Същевременно Джонсън още веднъж съобщи, че би трябвало да се даде късмет на дипломацията и напомни, че през днешния ден английският министър на външните работи Лиз Тръс е на аудиенция в Москва. Самият той ще пътува до Полша в околните дин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е изпратил писмо до министъра на външните работи Сергей Лавров, в което го приканва да възобновят разговора в границите на Съвета НАТО - Русия.

Другата седмица министрите на защитата на Алианса ще обсъдят укрепването на защитата на НАТО, в това число и изпращането на спомагателни бойни групи на югоизточния фланг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР