Премиерът на Катар шейх Мухамад бин Абдулрахман ал Тани заяви

...
Премиерът на Катар шейх Мухамад бин Абдулрахман ал Тани заяви
Коментари Харесай

Катар: Ако „Хамас“ открие жени и деца, похитени от други групировки, примирието може да се удължи

Премиерът на Катар шейх Мухамад бин Абдулрахман ал Тани съобщи в изявление за Financial Times, че над 40 израелски заложници са държани от други групировки в линията Газа.Усилията по продължение на краткотрайното помирение сред Израел и „ Хамас “ зависят от това дали групировката ще може да открие дами и деца, похитени от обособени въоръжени лица или други групировки.

По думите на Ал Тани, примирието може да бъде продължено, в случай че „ Хамас “ успее да употребява паузата в бойните дейности, с цел да откри такива заложници, съобщи Би Би Си.

„ Засега нямаме изясненост дали те може да бъдат открити “, отбелязва Ал Тани.

По думите му, Израел е дал на Катар лист с над 90 дами и деца, похитени по време на нападението на Хамас „ против “ Израел на 7 октомври.

Премиерът на Катар добавя, че Израел е подготвен да удължи краткотрайното помирение, в случай че има доказателства, че в рацете на „ Хамас “ има още дами и деца, които да бъдат освободени, само че не счита да дава обещание на „ Хамас “ нищо повече от това.

Шейх Мухамад добавя, че съглашението за примирието е включвало 50 дами и деца, тъй като точно толкоз са се намирали в ръцете на „ Хамас “.

По думите му, от „ Хамас “ са декларирали на Катар, че останалите заложници били взети от други групировки и от палестинци, които нахлули на територията на Израел след “Хамас “.

От началото на примирието „ Хамас “ освободи 39 дами и деца и 18 чужденци. Израел освободи от своите затвори 117 палестински дами и малолетни пандизчии.

Според шейх Мухамад, декларираната от Израел цел да унищожи „ Хамас “ и да го изкорени от Газа е нереалистична, като добави, че палестинците в линията Газа, и на Западния бряг би трябвало да имат „ политически небосвод “ за основаването на лична жизнеспособна страна и да имат едно държавно управление, което би управлявало двете територии.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР