Премиерът на Испания Мариано Рахой Испания се сблъсква с най-тежката

...
Премиерът на Испания Мариано Рахой Испания се сблъсква с най-тежката
Коментари Харесай

Каталунската криза се дължи изцяло на двама непреклонни лидери


Премиерът на Испания Мариано Рахой

Испания се сблъсква с най-тежката политическа рецесия от завръщането си към демокрацията преди 40 години поради на непреклонността на двама основен водачи.

Премиерът на Каталуня Карлес Пучдемон настоя да се пристъпи към референдум за самостоятелност макар решението на Конституционния съд на Испания и настройките на множеството гласоподаватели в самостоятелната област; в този момент той не желае да се откаже от оповестяването на самостоятелност.

В отговор консервативният министър-председател на Испания Мариано Рахой посегна към фрапантно средство: определяне на надзор върху региона от федералните управляващи, което може да провокира всеобщо гражданско непокорство или даже принуждение.

Предвижда се Сенатът на Испания да се произнесе в петък по решението на Рахой да задейства необработен до момента член от конституцията, който разрешава " всички нужни ограничения ", с цел да бъде накарана дадена област да се подчини на закона.

Едва ли има подозрение, че държавното управление на Пучдемон, представляващо коалиция сред националистите и крайната левица, определена с гласовете на по-малко от половината от популацията, подцени конституцията, като пристъпи към референдума на 1 октомври.

Изглежда обаче има възможност ограниченията, които федералното държавно управление заплашва да предприеме, в това число разформироване на държавното управление на Каталуня и определяне на надзор върху нейните полицейски сили, да провокират враждебна реакция даже измежду болшинството от 7,5-те милиона жители на региона, които са срещу самостоятелност.

Федералните управляващи към този момент сложиха в ареста без право на гаранция двама известни водачи на придвижването за самостоятелност по обвинявания в противодържавна активност.

Пучдемон и неговите почитатели много надцениха способността си да активизират поддръжка за сепаратистката си идея. Само към 40 % от гласоподавателите гласоподаваха на референдума; изказванието на Пучдемон, че 90-процентовият избор в поддръжка на независимостта измежду това малцинство съставлява мандат, звучи несериозно.

Лидерите от Европейския съюз недвусмислено отхвърлиха апелите му за ходатайство и застанаха на страната на държавното управление в Мадрид, същото направи и държавното управление на Тръмп. След гласуването стотици компании реалокират централите си от Барселона - симптом за икономическата цена, която тя евентуално ще заплати за нелепостта на своите водачи.

Пучдемон обаче не се отхвърля и заплашва с гласоподаване в каталунския парламент за публично оповестяване на самостоятелност. Това би удовлетворило съдружните му сътрудници от крайнолявата партия " Кандидатура за национално единение ", чиято стратегия срещу капитализма и Европейски Съюз може частично да изясни за какво държавната пропагандна машина на Русия, в това число нейният рупор Джулиан Асандж, мощно поддържа сепаратистите. Москва ще се зарадва, в случай че опълчването сред Рахой и Пучдемон дестабилизира испанската народна власт.

Западните държавни управления, в това число държавното управление на Тръмп, би трябвало по-сериозно да упорстват за компромис. Има два обещаващи разновидността. Първият е конституционна промяна, която да разреши на области като Каталуня повече автономия; Рахой одобри предлагането на опозиционната Испанска социалистическа работническа партия въпросът да бъде изследван от парламентарна комисия.

Другият е предварителни локални избори в Каталуня, което е верният метод за оборване на управлението на Пучдемон.

Каталунската съпротива желае избори, Мадрид също. Евентуално гласоподаване обаче не би трябвало да изключва подкрепящите независимостта партии, без значение от техните правни нарушавания.

Твърдолинейните дейности на Рахой заплашват да тласнат повече гласоподаватели към сепаратисткия лагер. Той би трябвало да се въздържа от повече репресии и да упорства за политическо решение.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР