Премиерът на Армения Никол Пашинян обвини Турция, че отново напредва

...
Премиерът на Армения Никол Пашинян обвини Турция, че отново напредва
Коментари Харесай

Арменският премиер смята, че Турция отново върви по пътя на геноцида

Премиерът на Армения Никол Пашинян упрекна Турция, че още веднъж напредва по пътя на геноцида, съобщи Ройтерс. Обвиненията бяха отправени поради боевете в Нагорни Карабах.

Десетки хора са починали, а стотици - ранени от неделя насам в боевете в Нагорни Карабах, които съживиха опасенията по отношение на стабилността в Южен Кавказ, кулоар за тръбопроводите, доставящи газ и нефт до международните пазари, напомня организацията.

"Ситуацията е доста по-сериозна от предходните конфликти (през 2016 г.). По-уместно би било да я съпоставим със случилото се през 1915 година, когато над 1,5 милиона арменци бяха избити по време на първия геноцид през 20 век ", съобщи Пашинян в изявление за френския в. "Фигаро ".

"Турската страна, която продължава да отхвърля предишното, още един път е поела по пътя на геноцида ", добави той.

Пашинян, който не привежда никакви доказателства в поддръжка на изказванията си, споделя, че Турция е изпратила хиляди сирийски наемници в региона и че турски военни офицери са непосредствено забъркани в азерската атака.

"Турция желае да укрепи ролята си и въздействието си в Южен Кавказ. Тя преследва фантазията да построи империя, наподобяваща султанат, и поема по път, който може да възпламени региона ", предизвестява Пашинян.

Тези изказвания евентуално ще породят гнева на Анкара, която не признава избиването на арменците през Първата международна война за геноцид и оспорва данните за това, какъв брой арменци са били убити тогава.

Същевременно пред телевизия Фокс нюз американският държавен секретар Майк Помпейо прикани Армения и Азербайджан да прекратят бойните дейности в Нагорни Карабах, съобщи ТАСС.

"Призоваваме за преустановяване на огъня. Искаме и двете страни да дадат на заден ход. Говорихме с управленията и на двете страни и ги помолихме да направя това ", сподели Помпейо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР