Премиерът Кирил Петков ще проведе среща със секретаря по отбраната

...
Премиерът Кирил Петков ще проведе среща със секретаря по отбраната
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона идва, за да поиска С-300 за Украйна: BBC и FT

Премиерът Кирил Петков ще организира среща със секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Дж. Остин в събота , 19 март. Засега е ясно единствено, че в границите на диалога, който ще се състои в Министерски съвет, двамата ще обсъдят “теми от интерес и за двете страни”.

Турнето му ще бъде фокусирано върху “подкрепата за съдружниците от НАТО при вилнеещата война край източните му граници с Украйна”, заяви Пентагонът, представен от Ройтерс.


Според английската BBC обаче Остин ще посети България и Словакия, с цел да ги убеди да дават техните зенитно-ракетни системи С-300 за защитата на Украйна. Те са главен детайл от наата противовъздушна и противоракетна сигурност.




Тяхната цел е да пазят небето ни от противников бомбардировачи, изтребители и ракети. Предимството на тази система пред американските Пейтриът е, че радиусът им на деяние покрива 360 градуса, по отношение на 120 градуса на Противовъздушна отбрана системите, създавани в Съединени американски щати.

Намеренията на Вашингтон са украинската страна да бъде снабдена с противовъздушни ракети с огромен обхват. По-рано демократите и републиканците в Конгреса на Съединени американски щати приканиха американското държавно управление да уреди доставката на сходни ракетни комплекси на Украйна, оповестява BBC.

Целта на визитата на Остин удостоверява и Financial Times (FT). Според английския флагман той ще се срещне със своите сътрудници от Словакия и България, с цел да получи "зелена светлина " за противоракетните им системи, с които може да борави украинската армия.

"Нашият фокус е върху диалозите със съдружниците и сътрудниците, които имат такива системи, които украинците могат да употребяват ", споделя пред FT върховен американски чиновник по защитата.

Напомняме, че Остин ще пътува за Брюксел, с цел да взе участие в среща с сътрудниците си от останалите членки на НАТО. След това ще посети Словакия, а идването в София е добавено изненадващо в програмата му в последния миг.

Междувременно се състояха телефони договаряния сред Петков и вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис. “Разговарях по телефона с министър председателите на България и на Чехия, с цел да обсъдим идващите стъпки в нашия групов отговор на съветската инвазия в Украйна, в това число и укрепването на отбранителните качества на НАТО ", съобщи самата тя в обява във Facebook.

Още от интервала на Студената война двете страни, като част от Варшавския контракт разполагат със С-300, руско произвеждане, с каквито са оборудвани множеството някогашни съдружници на Съюз на съветските социалистически републики. Словакия към този момент се съгласи да даде своите Противовъздушна отбрана системи на Украйна, в случай че незабавно бъдат сменени от американските Пейтриът. Все още не ясно дали и каква компенация би получила България в подмяна.

Напомняме, че министърът на защитата Драгомир Заков съобщи в Брюксел по отношение на идното посещаване на Остин, че "очаква да бъде още веднъж доказано, че Съединени американски щати остават мощно ангажирани към сигурността на НАТО ". В отговор на въпрос на публицисти за обстановката към защитата на въздушното пространство, той уточни, че за Военновъздушните сили решенията са отлагани дълго време.

Напомняме, че българското държавно управление към този момент дава отговор с безмълвно противоречие на апелите на Украйна за военна помощ. Петков неведнъж отхвърли, че България ще дава каквото и да било оръжие на някогашната руска република. Една от аргументите е, че съдружният сътрудник Българска социалистическа партия е срещу.
Предстои след срещата българският министър председател и секретарят по защитата на Съединени американски щати да създадат изказвания за медиите.

Егор Глазунов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР