Премиерът Кирил Петков се озова в комична ситуация, след като

...
Премиерът Кирил Петков се озова в комична ситуация, след като
Коментари Харесай

Не е Чехов, а Толстой, или Колко земя му трябва на човек

Премиерът Кирил Петков се озова в комична обстановка, откакто " приписа " произведение на Лев Толстой на името на Антон Чехов в изявление за Дарик радио. 

В същия ден - 29 януари - се навършват 162 години от рождението на Антон Чехов, което дава мотив на водещия на предаването Константин Вълков да попита Кирил Петков дали е склонен с неговата мисъл, че " можеш да достигнеш до убеждения единствено с персонален опит и премеждия ". 

В този миг Кирил Петков взема решение да показа " едно обичано есе на Чехов " и препраща към описа на Лев Толстой " Колко земя му би трябвало на човек ". 

" Един човек се пробва да загради голяма територия и цялата концепция е, че когато изгревът стартира, те му дават шанса да тича и което загради като територия, най-после остава за него.  С една-единствена задача - когато стигне до залез слънце, да се върне до същата точка. Човешкият блян да тича, да обикаля, да взима оптимално доста, колкото може повече, го кара да направи доста огромен кръг. До обяд той съвсем се оправя.

" Но тъй като тази упоритост и жадност за повече го кара да желае още и още, в следобедните часове той стартира да се изморява, кръгът се оказва прекомерно огромен. Накрая когато последният лъч на слънцето идва, той вижда от кое място е почнал и се хвърля, пада навръх точката и в този миг умира. Единственото, в което го заравят, е 2 на 1 ", споделя Петков. 

Той оповестява, че " този роман на Чехов ми е обичан, тъй като до момента в който се стремим да заградим оптимално доста, би трябвало да мислим кои са значимите неща ". 

Разказът, който Кирил Петков цитира, е публикуван от Толстой през 1886 година

Чехов прави отпратка към него в творбата си " Крыжовник ", в което героят му иронизира поуката от " Колко земя му би трябвало на човек ".

" Прието е да се споделя, че на човек му трябват единствено три аршина земя. Само че три аршина са нужни на натрупа, а не на индивида " и " На човек не са му нужни три аршина земя, не му е нужна селска къща, а цялото земно кълбо, цялата природа, където на шир той би могъл да прояви всички свойства и особености на своя свободен дух ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР