Премиерът Кирил Петков предложи Тодор Тагарев да поеме поста на

...
Премиерът Кирил Петков предложи Тодор Тагарев да поеме поста на
Коментари Харесай

Премиерът предложи Тодор Тагарев за министър на отбраната |

Премиерът Кирил Петков предложи Тодор Тагарев да поеме поста на министър на защитата - на мястото на Стефан Янев. 

Тодор Тагарев беше длъжностен министър на защитата през 2013 година - в кабинета на Марин Райков. През 2016 година бе назначен за шеф на Института по защита, само че година по-късно е освободен от Стефан Янев, който по това време е длъжностен боен министър.

Тагарев е приключил Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ". През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия " Н. Е. Жуковски ", а през 1994 година – в Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. В интервала септември 2009 - септември 2010 година е консултант на министъра на защитата. От 2005 до 2008 година Тагарев е член на Борда за проучвания и технологии на НАТО и народен представител в неговия панел " Системни разбори и изследвания ".

По-рано през днешния ден Петков  поради реториката му по отношение на спора Русия - Украйна. По думите на премиера никой министър в неговото държавно управление няма право на лична външна политика, нито може да употребява думата „ интервенция “ вместо думата „ война “, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна към този момент са убити.

Путин е деспот

По мотив войната в Украйна министър-председателят съобщи:

„ От двете страни виждаме бойци на по 18 години, които се стрелят в студа и не знаят за какво, тъй като един деспот е взел неверни решения. Имам доста другари, които са сега в Москва, които се чудят какво се случва. Тук не става дума за съветския народ. Става дума за деспот, взел ужасяващи решения. “

Българската позиция за Украйна

" Имаме два славянски народа, единият нападна другия без причина. Ние не можем просто да наведем глава, поговорката „ наведена глава сабя не я сече “ не е националният ни интерес ", счита министър председателят.

Кирил Петков съобщи, че е доста благополучен, че българското държавно управление " не се снижи, не утихна и не беше безмълвен сътрудник ".

" Моите възгледи са, че никой оттук насетне не може да споделя какво би трябвало да се прави по отношение на България, никой не може да ни чертае на някаква салфетка, да приказва за сфера на въздействие. Ние сме самостоятелна страна и сами ще решим по какъв начин ще се дефинира ориста на Бъглария. В Европейски Съюз сме и се веселя, че имаме цялостната независимост да беседваме с всички европейски страни в този миг ", съобщи той.

България не е пратила самолети в Украйна

Премиерът е безапелационен, че България не е поела ангажимент да прати самолети в Украйна.

„ И без това ни лиспват самолети, не може да даваме такива на никого. Това са странни опорки на някакви уеб сайтове. Както знаем, нашият брой самолети е безусловно непълен и да пази нашето небе сега, парадокс е да ги даваме в този миг “, разяснява той.

Той съобщи, че България не е пратила нито войски, нито оръжия в Украйна и в случай че страната ни ще обезпечава военно-логистична поддръжка, то тя ще се реализира на равнище Европейски Съюз или НАТО.

" Организират се към този момент няколко камиона, цялостни с облекла, одеяла, обувки и така нататък, които би трябвало някак да вкараме в Украйна ", сподели Кирил Петков.

Противодействия против възможна нуклеарна опасност

Министър-председателят съобщи, че не може да повярва по какъв начин през 2022 година в Европа е допустимо да се приказва за подготвеност на нуклеарни оръжия, както направи съветският президент Владимир Путин през вчерашния ден.

" Ние от българското държавно управление се надяваме, че няма подобен риск, че това са стратегически заплашванията, само че не можем да останем безучастни. Проверихме дали имаме таблетки калиев йодид в нашия запас. Видяхме, че имат изминал период на валидност. Оказа се, че част от сигналната ни система за нуклеарна заплаха не действа добре. Не желая да въвеждам суматоха, нямам доверие, че това ще се случи, само че ние като българско държавно управление би трябвало да сме подготвени - да имаме работеща сигнална система и таблетки за всички български жители " - сподели Петков.

За приема на украински бежанци у нас

Според Кирил Петков зеленият кулоар с Украйна е сполучлив, защото 190 индивида в рейсове излизат от Киев сега. " Това са българи, които се надявам в идващите часове да стигнат до границата ни здрави и живи. Много съм признателен на външния министър Теодора Генчовска и на хората от военно разузнаване ", съобщи министър-председателят.

Той сподели още, че държавното управление работи по даването на оптимално пай период - от идването на украинските бежанци до приемането на работни документи, тъй че те да могат да се интегрират в България. " Това са хора, които бягат от война, които са квалифицирани и могат да оказват помощ на българската стопанска система, в случай че ги интегрираме бързо и сполучливо ", разяснява Кирил Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР