Премиерът Кирил Петков отхвърли твърденията, че се опитва сам да

...
Премиерът Кирил Петков отхвърли твърденията, че се опитва сам да
Коментари Харесай

Премиерът пред НС: Спазваме споразумението за Северна Македония без договорки

Премиерът Кирил Петков отхвърли изказванията, че се пробва самичък да прави сделки без съдружните сътрудници и Народното събрание по позицията за Северна Македония. А за съветския дипломат сподели, че в случай че страната разгласи Елеонора Митрофанова за личност нон грата - това би означавало цялостно спиране на връзките.

Нашата страна има ясна позиция за Северна Македония по пътя ѝ към Европейски Съюз, съобщи министър-председателят Кирил Петков и добави, че не би взел решение без единодушието на Народното събрание - както на ръководещите, по този начин и на опозицията.

Кирил Петков изясни и за какво до този миг страната ни не е оповестила съветския дипломат за личност нон грата като напомни, че България към този момент отзова 10 съветски дипломати и сподели, че с прибирането на българския дипломат от Русия на процедура България е дала дипломатически знак на Русия, че би трябвало да постъпи по същия метод.

Ситуацията в Украйна прави и проблема със Северна Македония внимателен, счита Петков. Но посочи, че съдружното съглашение в това отношение е ясно и се съблюдава.

" Единият от съдружните ви сътрудници ви упрекна в национално изменничество и в предпочитание самичък да решите казуса зад тила на българския парламент, българското общество ", обърна се Йордан Цонев от Движение за права и свободи към премиера.

" Аз, като министър-председател, по никакъв метод нямам правото, нито ще се пробвам да направя каквито и да е сделки. Имаме рамкова позиция, имаме декларация, всяко едно решение би трябвало да се случи с цялостно обединяване освен на ръководещата коалиция, само че и на опозицията. Ние би трябвало като нация дружно да го решим ", отговори Петков.

Премиерът сподели, че Европейската комисия също осъзнава какъв брой е значимо за България да бъдат предпазени правата на българите в Северна Македония.

" Европа е подготвена да стане поръчител през преговорния развой, преговорната рамка, която би трябвало да се подпише от РСМ и в тази преговорна рамка да има гаранции за правата на българите в Свеверна Македония ", съобщи Кирил Петков.

Според премиера съветският дипломат Елеонора Митрофанова се е държала до този миг безусловно непочтено за един посланик.

" Привлякохме нашия дипломат в Москва на съвещания в България, което по дипломатически език споделяме: " и вие би трябвало да извършите същото ". Следващата стъпка е да я сложим като личност нон грата. Защо сега още не го вършим? Това в случай че го създадем - това е цялостно спиране на връзките и съгласно нас е доста по-целесъобразно, в случай че такава стъпка се предприеме, тя да бъде на равнище Европейски Съюз. Нямаме страна в Европейски Съюз, която още да го е направила ", изясни той.



Премиерът е в непрестанен контакт с министър-председателя на Гърция за напредъка по газовата връзка.

" До края на юни този план ще бъде приключен. Радвам се да кажа, че в последните 3 месеца се извърши повече работа по този план, в сравнение с в предходните две години ", сподели той.

От ГЕРБ припомниха какъв брой работа е свършена по време на тяхното ръководство.

" Интерконекторът Гърция-България стана вероятен само и единствено с помощта на политиката, която водеше държавното управление на премиера Борисов. Оставихме няколко десетки километра, които трябваше да се построят и държавното управление се провали с гръм и тропот ", съобщи Теменужка Петкова.

Има доста нарастване на темпа на инфлацията, сподели вицепремиерът Асен Василев и добави, че той е обвързван главно с енергоизточниците и храните.

" В момента работим дружно с сътрудниците в Европейски Съюз и другите финансови министри, с цел да намерим общоевропейски метод по тази тематика, защото в случай че всяка страна стартира да сменя ставките, това, което ще се случи, е много нерегламентирана търговия ", посочи финансовият министър.

България е предложила да се понижи на половина минималната ставка на Европейския съюз, тъй че да може страната ни да понижи акциза на горивата, сподели още Василев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР