Премиерът Кирил Петков отхвърли опасенията, че България може да остане

...
Премиерът Кирил Петков отхвърли опасенията, че България може да остане
Коментари Харесай

Петков допусна, че Путин е искал свали кабинета в България с рязко поскъпване на газа

Премиерът Кирил Петков отхвърли опасенията, че България може да остане без природен газ, в случай че Гърция реши да не заплаща в рубли за доставките на " Газпром ". 

Петков разгласи, че има уверения " от ЕК и от Германия ", че заплащанията за вноса на съветски природен газ в Европейски Съюз ще се вършат " в естествена валута " - т.е. в евро или долари, каквито са изискванията по двустранните контракти, подписвани още преди войната в Украйна. 

Клиентите на " Газпром " в Европейски Съюз ще считат заплащанията за осъществени, когато преводът в задгранична валута бъде изпълнен и се подаде декларация за направената транзакция. По този метод бяха направени заплащанията на България и Полша, само че съветският газов монополист ги върна и прекъсна газа, тъй като не се реализираха по специфичната скица за превалутиране в рубли през " Газпромбанк ", наложена от Путин. 

Петков обаче не счита, че Русия възнамерява да прекъсне снабдяването на целия Европейски Съюз, към който се насочва голям дял от износа на енергийни запаси. 

" Аз не мисля, че съветската страна може да си разреши да изгуби целия Европейски съюз. Това, че България направи таз твърда първа крачка, мисля, че оказа помощ на целия Европейски Съюз да заеме същата твърда позиция. Не се тормозя по тази тематика ", сподели министър председателят пред публицисти. 

Петков разяснява, че натискът на Путин по отношение на България и Полша в края на април с газовите доставки е имал няколко цели. 

" Със сигурност имаше една голяма причина - в случай че България беше приела неговите условия, това би посочило, че първата държава-член се е поддала на извиването на ръце. Другата му цел беше, в случай че България не се поддаде и цените на газа се покачат доста, българското държавно управление да падне - това също би дало доста неприятен сигнал на другите страни. За наша наслада това не се случи. Ние не сме против някой, желаеме да се съблюдават договорните условия. Ако допуснем това веднъж, ще се позволява всякога. Българското държавно управление в този състав няма планове да се поддава на непознат напън ", сподели той. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР