Премиерът Кирил Петков коментира в Брюксел готовността ни за членство

...
Премиерът Кирил Петков коментира в Брюксел готовността ни за членство
Коментари Харесай

Петков от Брюксел: Лъгали сме, че сме готови за Шенген

Премиерът Кирил Петков разяснява в Брюксел готовността ни за участие в Шенген с думите, че сътрудниците ни нямат доверие, тъй като сме ги лъгали през годините. Според него страната ни номинално, само че не и дейно е изпълнявала критериите за приемане.

Той даде обещание съответни резултати в битката с контрабандата и опазването на външните граници на Евросъюза. От Брюксел Кирил Петков отпътува за Мюнхен за присъединяване в Конференцията по сигурността.

Останалите страни членки ни дават заем на доверие, само че желаят съответни резултати, сподели министър председателят - като прекъсване на контрабандата, ефикасен фитосанитарен надзор, добре работещи митници и предпазена външна граница на Европейски Съюз. Това е станало ясно от диалога с Марк Рюте, чиято страна Нидерландия постоянно е била срещу участието на България в Шенген.

" Проблемът е, че през годините много от нещата, които сме им обещавали, сме ги лъгали и няма доверие. Защото номинално ние очевидно сме спазвали критериите, в този момент въпросът е да ги съблюдаваме дейно. Какво значи това? Това в действителност да няма контрабанда по границите, в действителност да имаме надзор на европейската граница, да подсигуряваме, че освен като закони, и като реторика, а като същинско осъществяване го реализираме и аз го дадох обещание. Ще стартираме сериозен разговор в сфери, които те виждат като евентуални дефицити да се опитаме да работим по тях незабавно и това, което аз му споделих, аз не желая да направя това поради вас или поради Шенген, за нас е значимо да създадем това поради България ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

България ще прави работни групи с Франция и Германия. С Еманюел Макрон министър председателят се е схванал за взаимна работа в региона на енергетиката и в жп превоза. От Германия чакаме инженерна помощ за българските автомагистрали. Според Петков по този начин може да " пренесем немското качество на автомагистралите у нас ".

С африканските страни Египет и Руанда министър председателят е осъдил възможна търговия без медиатори с артикули от военно промишления ни комплекс.

" Сега ще създадем посещаване на египетското държавно управление в България, с цел да видят каква част от нашето произвеждане ги интересува във военната индустрия. Както и те споделиха, че имат и опция от тяхна страна да ни дадат опция за пазаруване на полутечен газ, което също е забавно в тази сфера ", добави Кирил Петков.

Президентът на Руанда Пол Кагаме е дал съвет на Петков по какъв начин по-бързо да се оправи с корупцията в страната ни.

" Нещото, което той сподели за корупцията - това, което виждам, че се бориш, вика, знаеш, че аз от 150-то място паднах на 52 място и сме по-добри от България. Вика, пътя по който си тръгнал е доста правилен, вика, не се таргетират дребните хора, които вършат корупция, таргетират огромните босове, тъй като вика всичко потегля от горната страна ", сподели още Кирил Петков.

Премиерът още веднъж акцентира, че Европейският съюз би трябвало да приказва с един глас във връзка с Украйна. Той е заречен България да бъде благонадежден съдружник, който не сервира изненади.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР