Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова бяха

...
Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова бяха
Коментари Харесай

Премиерът и началникът на кабинета на разпит

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова бяха на разпит във Върховната касационна прокуратура.

Министър-председателят съобщи на прокуратурата лист с 19 имена на хора, които, по думите му, са свързани с престъпни и стопански закононарушения. А прокуратурата заяви, че ще изиска от Министерство на вътрешните работи цялата информация за лицата от листата на Кирил Петков. По време на разпита министър председателят е изразил чувството, че нито българското общество, нито държавното управление са удовлетворени от резултатите, които прокуратурата е постигнала до този миг.Всъщност описът е бил допълнен от министър-председателя.

Той дойде в прокуратурата с огромна директория.

" Това е информацията, която показах и на конференцията. Това са хора, които от дълго време са в общественото пространство с капацитет, че са създали непозволени дейности. И скърбя, че прокуратурата има потребност от изпълнителната власт по този метод да носи спомагателна информация и че желае доказателства ",заяви министър председателят Кирил Петков.

Министър-председателят изясни, че информацията, която носи в прокуратурата, е обществена от журналистически материали и следствия.

" Моят екип събра по този начин обществената информация за всички тези хора, които от дълго време - от последните 10 години сме чували едни и същи имена се въртят. Теми като, някои са по-пресни като Мата Хари.Плюс тези, които споделих примерно сме добавили хора като господин Михалев или Маджо, който също е много известни име. Добавили сме и други от този вид. Така че имаме и Таки и Маджо и Петьо Еврото ", сподели Кирил Петков.

Премиерът е бил разпитван от двама прокурори близо два часа.

" Изразих моето възприятие, което показах и с господин Гешев, че нито българското държавно управление, нито обществото е предостатъчно от резултатите, които прокуратурата е постигнала до този миг ", разяснява Кирил Петков.



Кирил Петков повтори, че не са удовлетворени от основния прокурор.

" И мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка ", счита министър председателят.

Той се размина с оценката на президента, че призоваването му е институционално изнудване.

" Не! Не го намиран като напън, намирам го като непотребен ПР да ви кажа почтено от тяхна позиция ", сподели Петков.

След премиера на разпит беше призована и началничката на кабинета му Лена Бориславова, която е участвала на диалога Петков - Гешев.

" Не нося голяма директория с документи. Един лист, защото информацията надали е друга от тази, която премиера към този момент е дал ",каза Бориславова.



Бориславова отхвърли да назове съответни имена с аргумента, че би трябвало да се даде опция на прокуратурата да предприеме нужните дейности. Разпитът й продължи час. Пред прокурорите тя е споделила, че описът е напълно от медийни изявления и обществени източници.

" Моето очакване е, че откакто аз и премиера бяхме призовани за това, че четем новините и следим медийните изявления, всеки български жител, който ги чете и следи също да бъде свикан, с цел да даде пояснение по какъв начин и за какво прокуратурата, евентуално, в случай че смята тези данни за основателни да организира следствие ", добави началникът на кабинета на министър-председателя.



От прокуратурата оповестиха, че след днешните разпити ще изискат от Министерство на вътрешните работи и спецслужбите цялата налична информация за лицата, които са посочени от министър-председателя.

" Тогава това е очакване на прокуратурата и аз ще се веселя, в случай че Министерство на вътрешните работи спомага ",каза Лена Бориславова.

Тя отхвърли, при събирането на информацията да е подхождано изборно във връзка с медиите, в които тя е оповестена.



" Google по този начин демонстрира когато се опитваш да търсиш информация. Нямам съответен уклон или стремежи да употребявам една или друга медия. Мисля, че са много разнообразни, дори такива, които не чета постоянно и не проследявам ",уточни Бориславова.

Тя разяснява още, че всички институции би трябвало да си взаимодействат в битката с престъпността и корупцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР