Премиерът Кирил Петков е на еднодневно работно посещение в Букурещ,

...
Премиерът Кирил Петков е на еднодневно работно посещение в Букурещ,
Коментари Харесай

Кирил Петков е на еднодневно работно посещение в Букурещ, среща се с Николае Чука.

Премиерът Кирил Петков е на еднодневно работно посещаване в Букурещ, където ще се срещне с румънския си сътрудник Николае Чука.

Двамата ще беседват на четири очи, а по-късно ще водят пленарно съвещание на двете делегации. Очаква се към тях да се причисли и европейският комисар по превоза Адина Вълян.

Между двете страни ще бъде подписано съглашение за откриването на българо-румънска граница на Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе - Гюргево - ферибот, оповестяват Agerpress и Българска телеграфна агенция. Във фокуса на вниманието ще бъдат и други инфраструктурни и енергийни планове от изгода за сигурността в района, в това число в подтекста на войната в Украйна.

„ Още преди началото на спора с Кирил Петков разговаряхме за целогодишно потребление на река Дунав за товарни транспорти “, разяснява Николае Чука в навечерието на визитата на българския министър председател в Букурещ. В началото на март румънският министър-председател очерта като приоритет и отварянето на газовия интерконектор сред Гърция и България. В скорошно изявление за Digi24 Чука съобщи, че това би трябвало да стане през юни.

В края на март, на срещата на държавните и държавни ръководители на страните-членки на НАТО в Югоизточна Европа, която се организира в София, Кирил Петков и Николае Чука разискаха нуждата от съдействие сред двете страни, поради последствията от спора. Преди да се срещнат в Букурещ през днешния ден, министър председателите на прилежащите страни посетиха поотделно Украйна.

От началото на войната до 25 април тази година в Румъния са пристигнали 786 086 украински жители. 4412 са поискали леговище. Сумата, която ще бъде нужна за покриване на разноските за настаняването им, е 208 млн. леи (около 42 млн. евро), демонстрират първичните калкулации.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР