Премиерът е гневен, министърът (б.р. Николай Нанков) е гневен, и

...
Премиерът е гневен, министърът (б.р. Николай Нанков) е гневен, и
Коментари Харесай

АПИ, Борисов и Нанков са гневни на дупките по пътищата

" Премиерът е ядосан, министърът (б.р. Николай Нанков) е ядосан, и аз съм ядосан ", разяснява пред БТВ, обстановката с дупките по пътища , ръководителят на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов .

" Република България има 44 хиляди км пътища . Една голяма част от тези пътища са на възраст 40-50 години. Експлоатационният интервал на веднъж, изключително на автомагистрала, е 7-8 години. Има автомагистрали, които не са ремонтирани към 30 години ", изясни Атанасов, само че добави, че не можем да чакаме доста повече от наличните пътища и автомагистрали. Съгласен е и с тезата на ръководещите , че огромните температурни амплитуди в допълнение претрупват остарелия асфалт .

 Дупките по пътищата пречат на премиера да приказва за европредседателството
Дупките по пътищата пречат на премиера да приказва за европредседателството

Дупките по пътищата се образуват като пломбите на зъбите, изяснява Борисов

" При осоляване и при обработка с химикали, водата се топи и стартира да влиза в пукнатини и микропукнатини. След прекъсване на действието на солта или химикала, тя замръзва и, в композиция с топло и студено време, вечерта знаем,че е по-студено, когато замръзне, разрушава настилката ", разяснява инж. Иван Василев от Областното пътно ръководство в столицата.

Бившият началник на АПИ инж. Стефан Чайков, който е и ръководителят на Управителния съвет на Браншова камара " Пътища " изясни, че в огромен % от общинските пътища има съвсем цялостно заличаване на износващия пласт и няма по какъв начин да се реже в дълбочина до крепко. Той счита, че на такива пътища би трябвало има изцяло преасфалтиране .

Цената е към 1 млн. евро на километър и по тази причина е мъчно да се вършат съществени поправки на 5-10 години.

 Половината пътища в България - в неприятно или в доста неприятно положение
Половината пътища в България - в неприятно или в доста неприятно положение

Около 100 млн. лева годишно отивали за запълване на дупки

Това е и повода за пълненето на дупки, като през зимата то се прави със студена примес, а задачата е просто секторът да издържи до по-топлите месеци, с цел да се създадат трайни кръпки с парещ асфалт, изясни инж. Дончо Атанасов. Подобни " палиативни ограничения " имат живот от няколко месеца, само че сега се върви към потребление на полимери с по-голяма продължителност , които могат да се поставят и във вода.

Инж. Атанасов разяснява и снимани от фенове на БТВ компании, кърпещи с горещи смеси измежду зима , в дъжд или трамбоващи секторите със скачане върху инертния материал. Шефът на АПИ изясни, че най-често става дума за водни цикли, при които компаниите са длъжни да възстановят настилката, само че би трябвало последващият надзор да не позволява сходна и съгласно него непрофесионална работа .

 Вътрешният министър не може да извърши заповедта на Борисов за служител на реда на всяка дупка
Вътрешният министър не може да извърши заповедта на Борисов за служител на реда на всяка дупка

" Но на всички места ще дадем наставления "

Инж. Дончо Атанасов разяснява и републиканската пътна мрежа и изясни, че тя " действа обикновено при зимни условия . Всеки би трябвало да се преценява с това. Няма никакви ограничавания по автомагистралите за тежкотоварно придвижване. Лекото придвижване си върви обикновено. Има ограничавания на основен път I-5 в сектора сред Бяла и Русе . Това обичайно е доста тежък сектор с навявания и доста натоварен мощен дъжд, който последователно стартира да понижава ".

" Има ограничаване на Хаинбоаз от Стара Загора и също ще бъде вдигнато ... Автомагистралите действат обикновено във всички направления. Продължават многочислените средиземноморски циклони , които донасят големи превалявания. Хаос по пътищата няма. Има усложнения и никой не е Господ да изсуши пътищата. Реагираме на време. На автомагистрала " Люлин " има три доста тежки свлачища, които в тези метеорологични условия са рискови да се отстраняват. В момента, в който времето се усъвършенства, ще стартираме укрепването им ", добави инж. Атанасов.

 Сняг, дъжд и поледици по пътищата
Сняг, дъжд и поледици по пътищата

Температурите са в интервала от - 8° до 5°...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР