Премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря в парламента на въпроси

...
Премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря в парламента на въпроси
Коментари Харесай

ГЕРБ провали изслушването на Борисов за епидемията в парламента

Премиерът Бойко Борисов трябваше да дава отговор в Народното събрание на въпроси на опозицията за рецесията с ковид, само че ръководещите бойкотираха съвещанието

© Юлия Лазарова Премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан в Народното събрание за обстановката с ковид и подхванатите спешни ограничения от държавното управление във вторник, само че съвещанието на Народното събрание беше провалено от депутатите от личната му парламентарна група. Десет минути преди началото му ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова разгласи на брифинг, че народните представители от ръководещата партия няма да се записват в пленарната зала. Отказът на ГЕРБ да вземат участие в съвещанието беше подкрепено от съдружните им сътрудници от " Обединените патриоти " и от депутатите от " Воля ". Така на процедура Народното събрание не съумя да събере нужния кворум от минимум 121 народни представители за започване на работа и съвещанието се провали. В залата се записаха единствено 73 депутати от Българска социалистическа партия и 14 от Движение за права и свободи.

Защо ГЕРБ бойкотира съвещанието

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бойкотът на ГЕРБ стана, откакто министър председателят Борисов даде пространна пресконферениця, траяла повече от час в Министерски съвет, дружно с министъра на финансите Владислав Горанов, на която бяха преповторени икономическите ограничения на държавното управление за справяне с рецесията от пандемията.

Като мотив за отхвърли на ГЕРБ да влезе в пленарната зала Менда Стоянова уточни, че депутатите от ръководещата партия " не желаят Народното събрание да се трансформира в огнище на болестта ". Другият й мотив беше, че Народното събрание е решило да се събира единствено, когато би трябвало да гласоподава изключително законодателство, обвързвано с въведеното в страната изключително състояние, а в чуването на Борисов нямало нищо " изключително ". " Какво можехме повече да научим от парламентарния надзор от това, което всеки ден се споделя на конференциите и се излъчва от всички национални медии ", сподели Стоянова. И добави, че ГЕРБ не желаят да стават съучастници на една политическа мощ - Българска социалистическа партия, и най-много на нейния водач, да употребяват Народното събрание за " персонален PR ".

Искането за чуване на Борисов беше импортирано от Българска социалистическа партия предходната седмица откакто ръководещите отхвърлиха предлагането на социалистите да бъде върнат петъчния парламентарен надзор. Според конституцията при изключителната обстановка 48 депутати имат право да изискат привикване на съвещание на Народното събрание, а ръководителят на Народното събрание е задължен да го насрочи.

Борис Ячев от " Обединените патриоти " също поддържа съдружните си сътрудници от ГЕРБ като съобщи, че чуването на Борисов е ненужно, тъй като той не би могъл да даде повече информация от тази, която дал по време на конференцията в Министерски съвет. Неофициално депутати от " Обединените патриоти " прецизираха, че малко преди началото на съвещанието на Народното събрание от ГЕРБ " ги помолили " да не се записват в пленарната зала.

Българска социалистическа партия: Управляващите разделят обществото

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна ръководещите, че ръководещите употребяват страха от заболяването и разделят обществото на такива, които съблюдават ограниченията и на такива, които не съблюдават, с цел да скрият безсилието си против безработицата и банкрутите. " Настройват ви едни против други, с цел да ви владеят. Настройват хората - София против провинцията, такива, които съблюдават карантина, против такива, които не съблюдават. Българи против роми. Един щаб против различен щаб. Едни специалисти против други специалисти. Правителството се храни от това разделяне и от страха. Докато вие сте сковани в домовете си, страната абдикира от отговорностите си. 90% от социално-икономическите ограничения, които оферират, са заеми. Кредити на компании, които към този момент банкрутират и няма по какъв начин да ги връщат. Кредити на хора, които са безработни и нямат изясненост за бъдещето, и които имат и други заеми " уточни Нинова.

По думите й не депутатите от ГЕРБ са решили да не се записват за съвещанието на Народното събрание, а " Борисов им е наредил ". " Това е следващата стъпка към едноличната власт, вървяща самоуверено към тирания ", сподели водачът на Българска социалистическа партия. Според Нинова държавното управление още от началото на рецесията няма проект за излаз, а " властта и доближените й се хранят от рецесията ". Като образец тя уточни " футболен клуб на олигарх, непосредствен до властта ". Става въпрос за оповестеното ФК " Лудогорец ", чийто притежател е предприемачът Кирил Домусчиев, желание да аплайват по мярката 60/40.

Нинова разгласи, че депутатите от Българска социалистическа партия са внесли в деловодството на Народното събрание наново искане за чуване на Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР