Премиерът Бойко Борисов ще трябва днес в рамките на няколко

...
Премиерът Бойко Борисов ще трябва днес в рамките на няколко
Коментари Харесай

Символичен ден за Борисов - стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов ще би трябвало през днешния ден в границите на няколко часа да каже обнадеждаващи думи на две основни събития с представители на значими страни с конкуриращи се ползи и цели в България. И би трябвало да го направи по безапелационен метод, тъй като действително и на двете места не може да покаже действителни резултати, които да удовлетворят другата страна.

Става дума за началото на работата по стратегическото партньорство със Съединени американски щати и за откриването на " Турски поток " в Турция в наличието на президентите Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.

Дори съветски анализатори споделят за ТАСС, че събитието в Истанбул е по-скоро алегорично, тъй като тъкмо сега пазарната обстановка не е най-благоприятната за Москва, защото пазарът е залят с остатъци от газ. Те припомнят, че това в действителност си е остарелият " Южен поток " за да заобикаля преноса през Украйна и считат, че началото ще е по-бавно, в това число тъй като планът бил разчетен дълготрайно - за идващите 50 години.

В контекстта се включва и трети фактор - във вторник вечерта българско време в Белия дом имаше среща сред президента Доналд Тръмп и гръцкия министър председател Кириякос Мицотакис, чиято страна работи по едно и също време по няколко плана, които да я трансфорат в енергиен разпределителен център в региона. Всички тези планове са различни на съветските доставки, пробват се да понижат оптимално ролята на Турция в тях и се радват на поддръжка от Вашингтон.

Сутринта Борисов ще открие с посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа и американска делегация Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ. За задачата идва и Дейвид Хейл - третият по значимост човек в американската дипломация, който е на обиколка, включваща още Италия и Хърватия, където Вашингтон изключително интензивно работи по енергийни планове.

Събитието, започващо в 9:30 часа има по-скоро протоколен темперамент и в случай че се има вяра на дневния ред, показан от Пресслужбата на Министерски съвет, би трябвало да продължи половин час, тъй като за 10 часа е планувано държавно съвещание. Това значи, че българската и американската страна ще създадат къси изказвания, след което стартира работа по обособени групи " за защитата, сигурността, стопанската система, търговията, енергетиката, върховенството на закона ".

Стратегическият разговор България-САЩ, за който научихме от срещата Тръмп-Борисов, е единствено рамково съглашение без законови задължения и периоди за осъществяването му. То би трябвало да обхване интервала до 2030 година и при оптимистичен сюжет запълването му с съответни междудържавни съглашения ще стартира къв края на 2020 година Засега както Борисов, по този начин и Мустафа могат да са удовлетворени най-малкото от честотата на срещите си - извънредно доста от началото на мандата ѝ преди по-малко от половин година освен за дипломат на Съединени американски щати, само че и за всеки различен представител на друга страна в София. Тази фаза е обяснима, както и последването ѝ от работата по обособените групи.

Но по-късно Борисов би трябвало да покаже съответни резултати, в случай че не желае да влезе единствено с приказки в 2021 година - година на избори за парламент и президент на България. Знаят го и американците.

Днес министър председателят ще бъде и в Конгресния център " Халич " на Златния рог в Истанбул за церемонията по разкриване на " Турски поток ". Но за обособена негова среща с Владимир Путин или Реджеп Тайип Ердоган не оповестяват нито българската, нито руската/турската страна. Единствено Белград разгласи, че Борисов ще беседва с Вучич.

Путин подлага на критика намерено държавното управление в София, че съгласно Москва бави своята част от продължението на " Турски поток " и загатна, че то можело да мине през друга страна. Борисов отвърна, че забавянето е поради европейски процедури, а не по желанието на кабинета му. Последва бързо съглашение с " Газпром " за смяна от 1 януари на входната точка за съветски газ - от Украйна и Румъния на българско-турската граница и " Турски поток ".

Преди дни бе обвено също че от същото място се прави вносът на газ за Северна Македония и Гърция и че Трансбалканския газопровод, по който Турция внасяше до момента, е празен и часа да бъде употребен в назад направление, в случай че има интерес. А интерес има главно от Съединени американски щати.

Пред БНР изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов изясни също, че в действителност на новата входна точка " Странджа 2 " се случва нещо необичайно за незапознатите с контракти. Значителна част от съветския газ от " Турски поток " влиза в България, след което незабавно се изнася назад за Турция. Той не изясни каква е логиката зад тази интервенция и за какво тя е нужна, в случай че втората тръба на този план бе предопределена само за клиенти отвън Турция.

Готовността да се придвижва газ през България към Румъния, Молдова и Украйна официално дава отговор на известните ползи на Съединени американски щати. Но Вашингтон не крие и своята злост към " Турски поток " - строителите на подводната му част са застрашени от наказания в края на март. Според американски формален източник на брюкселското издание Euractiv може да има наказания и за всеки, който построява продължение на този план на своя територия. И в случай че това съумя да спре довършването на " Северен поток 2 ", то " Турски поток " е подготвен от ноември и работи измежду рецензии, че Съединени американски щати са подхванали тази мярка против енергийната взаимозависимост от Русия прекомерно късно и с прекомерно лимитирана цел. Любопитното е, да вземем за пример, че опасността за наказания е за строителите, само че не и за бъдещите оператори и клиенти на тези газопроводи, измежду което са някои от най-големите европейски енергийни компании. Позицията на България е, че така наречен Балкански поток - тръбата, свързваща " Турски поток " с директния сектор в Сърбия - е част от газопреносната мрежа на България. Но единственият клиент за размерите в нея е " Газпром ".

Сръбският министър на енергетиката Александър Антич сподели, че чака връзката с българската част през втората половина на годината. Най-вероятно това ще стане през октомври и преди началото на идващия деен газов сезон, цитира думите му организация ТАНЮГ. Дружество, следено от " Газпром " постави тръбите в Сърбия, само че би трябвало да се построят още измервателна е компресорна станции, с цел да е подготвена инфраструктурата за проби и потребление.

В тирада пред Атлантическия клуб в София в края на ноември дипломат Мустафа сподели, че " продължаването на " Турски поток " през България има за цел да употребява България само като директна страна. "

Владимир Малинов твърди, че " Булгартрансгаз " ще завоюва 400 млн. лв. годишно от вноса през " Турски поток ", само че никой публично не е обяснил какъв брой губи страната от прекъсването на Трансбалканския газопровод и при какви параметри на натоварване е изчислена новата сума.

Руски анализатори споделят в този момент пред ТАСС, че през 2020 година в най-хубавия случай ще се употребяват 40% от потенциала на тръбата. Унгария и Словакия са запазили количества, надлежно, от началото на 2021 година и средата на 2022 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР