Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на
Коментари Харесай

След убийството в Пловдив Бойко Борисов поиска промени в текстовете за неизбежната отбрана

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правораздаването и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев текстовете в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната защита, да бъдат прецизирани. Това стана на днешното съвещание на Министерския съвет, оповестиха от държавната пресслужба.

Искането на министър-председателя идва след разразилия се в последните дни скандал в Пловдив, където доктор простреля смъртоносно мъж, до момента в който се опитвал да обере гаража му. Лекарят Иван Димитров беше арестуван и му бяха повдигнати две обвинявания - съзнателно причиняване на гибел при превишаване на рамките на неизбежна защита и нелегално владение на муниции.

От прокуратурата в Пловдив прецизираха през вчерашния ден на конференция, че лекарят е следил към половин час по какъв начин Жоро Джевизов, прочут с прякора Плъха, се опитвал да нахлуе в гаража му. През това време той не алармирал на полицията, а слязъл до гаража, където прострелял крадеца. След това се опитал да прикрие следите от убийството, като за задачата му помогнали няколко души.

Задържането на Иван Димитров провокира вълна от митинги освен в Пловдив, само че и в други градове. По време на недоволството хората желаеха лекарят да бъде освободен, както и повече права на защитаващите дома си от крадци.

Бойко Борисов упорства да се организира необятна полемика по тематиката, в която да се включат представители на неправителствени организации, адвокати и магистрати. Министър-председателят настоя измененията в текстовете за неизбежна защита да се създадат рационално, а не прочувствено и под натиска на публичното неодобрение.

" Не желая повече дебатът да се отсрочва, тъй като това е закон, който касае доста ориси. Защото е ясно, че е пристигнало времето за промени, а и тематиката излиза от време на време при всеки сходен случай, само че да се поддаваме на крайности не съм склонен. Хората желаят правдивост и чакат решения от нас ", е декларирал Борисов по време на съвещанието на Министерския съвет.

За промени в текстовете в Наказателния кодекс се оповестиха и съдружните сътрудници на ГЕРБ " Обединени патриоти ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Убийството в Пловдив (13)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР