Премиерът Бойко Борисов пристигна на знаково посещение в Босна и

...
Премиерът Бойко Борисов пристигна на знаково посещение в Босна и
Коментари Харесай

Борисов в Босна, радва се на военните: НАТО ви хвали

Премиерът Бойко Борисов дойде на знаково посещаване в Босна и Херцеговина. Борисов е първият български държавен началник, който посещава балканската страна.

В началото на визитата си Борисов се срещна с българските военни, участващи в задачата EUFOR “Althea” – мироопазващи сили от разнообразни европейски страни, ситуирани в Босна и Харцеговина.

Ципрас: България и Гърция могат да свържат Европейски Съюз и Русия

Съединени американски щати: Сърбия не може да седи на два стола

Министър-председателят посети базата „ Бутмир” до Сараево, където е щаба на ЕУФОР. Там той се срещна с командващия генерал-майор Антон Валднер, а вполседствие и с командира на локалния щаб на НАТО Робърт Хюстън.

Впоследствие Борисов похвали българските военни, за които Хюстън дал висока оценка.



"Генерал Хюстън сподели, че сте неповторими военни. Беше наслаждение да чувам похвали за вас, тъй като вършите доста работа ", съобщи той на бойците.

Камерите снимаха по какъв начин самият американски военачалник, запитан от премиера, удостовери суперлативите с „ Точно така”, казано на чист български. Той е женен за наша сънародничка, а с него беше и дъщеричката му – Надежда.

ЕУФОР е правоприемник на СФОР – интернационалната военна задача съблюдавала мира в Босна сред края на гражданската война през 1995 и 2004.



Утре Борисов би трябвало да се срещне с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, ръководителите на двукамерния парламент, както и с Бакир Изетбегович – един от тримата държавни глави на страната.

Изетбегович съставлява етническите бошняци, а в триумвирата има още представители на сърбите и хърватите в страната.

В делегацията на Борисов са вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, министърът на превоза Ивайло Московски и този на стопанската система Емил Караиванов.

Утре България и Босна ще подпишат изменение в двустранната конвенция за транспорт на пасажери и товари, с което да се насърчи комерсиалното съдействие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР