Премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат променени и прецизирани текстовете

...
Премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат променени и прецизирани текстовете
Коментари Харесай

Променят Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

Премиерът Бойко Борисов подреди да бъдат изменени и прецизирани текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната защита и превишаването на нейните лимити.Това заяви пред публицисти в Министерски съвет министърът на правораздаването Цецка Цачева. По думите й, до края на март се чака да има подготвени текстове, с които да се премислят част от наредбите в Наказателен кодекс, отнасящи се до института на неизбежната защита и превишаване рамките на неизбежната защита и те да бъдат препоръчани за публично разискване.

Поводът са многохилядните митинги, откакто в Пловдив бе арестуван рентгенологът доктор Иван Димитров, прострелял крадеца Жоро Джевизов.

" Днес, с моя заповед, ще бъде основана работна група. Разчитам в границите на идната седмица да получим мнения от съответните ведомства, които поканим - Върховен касационен съд, Висш съдебен съвет, прокуратурата, неправителствени организации, специалисти,граждански организации и жители ", сподели Цачева.

Тя заяви, че министър председателят е упълномощил да се премисли нуждата от прецизиране на текстовете на неизбежната защита, като се откри най-хубавият баланс за отбрана на личността, имуществото на хората, без това да води до дейности, които биха уязвили други правови правила и правила.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че нуждата от прецизиране на съответните текстове се постанова и поради това, че са настъпили промени в страната през последните години, до момента в който сегашните текстове са били прилагани, както и от нуждата да се направи съпоставяне с други страни.

" Ако е имало някакви промени, тези които са най-подготвени в тази област, да ни предложат решения ", сподели още Радев.

Министър Цачева добави, че по европейски план ще се даде отговор на въпросите дали има потребност от нов Наказателен кодекс.

В отговор на въпрос по случая с пловдивския доктор вътрешният министър съобщи, че на Министерство на вътрешните работи, първоначално, когато той е бил арестуван, е било известно единствено, че той е имал нелегално притежавано оръжие. Изчакахме прокуратурата да открият какви са обстоятелствата, добави министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР