Премиерът Бойко Борисов и италианският му колега Паоло Джентилони дадоха

...
Премиерът Бойко Борисов и италианският му колега Паоло Джентилони дадоха
Коментари Харесай

Рим срещна Борисов с фалшив химн, той излетя спешно обратно

Премиерът Бойко Борисов и италианският му сътрудник Паоло Джентилони дадоха отлична оценка на двустранните политически и стопански връзки.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ В ИТАЛИЯ

Преди това българският министър-председател бе посрещнат с подправено осъществяване на националния химн на България. Борисов излетя назад незабавно след срещата.

Фокус на диалога бе идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. По думите на италианския министър председател, то е късмет за реализиране на прогрес по тематиката за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

След срещата Борисов излетя незабавно за България с държавния аероплан, откакто получи телефонно позвъняване в колата на път за римското летище „ Чампино”, оповестява „ 24 часа”.

Той не изчака публицистите, които го следваха в друга кола, с цел да му зададат въпроси преди противоположния полет. В държавния аероплан с него е качи единствено Ирина Цонева от Българска национална телевизия.

Италианският министър-председател Паоло Джентилони в изказването си пред медиите в Рим след срещата Борисов, уточни, че като страни членки на Европейски Съюз България и Италия имат общи геополитически ползи.

Той акцентира, че България поема Председателството на Съвета на Европейски Съюз в сложен и значим миг, в който министър председателят Борисов може да има доста потребна роля .

„ Европейски Съюз е изправен пред „ Брекзит” и ще би трябвало да покажем своето единство”, сподели италианският министър-председател.

Джентилони добави, че с Борисов имат обща позиция за развиване на връзките на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани и акцентира, че България би трябвало да бъде част от Шенгенското пространство.

„ До срещата на върха през май 2018 година имаме доста работа по тематиката Западни Балкани, само че незабавно може да стартираме с инфраструктурата в региона - кулоар номер 8, присъединението с жп линии, автомагистрали, което основава нови благоприятни условия за бизнеса. Всички, които желаеме да подсигуряваме на Балканите сигурност, би трябвало да стартираме отсам, без да си слагаме грандиозни цели”, разяснява пък Бойко Борисов.

Българският министър председател добави, че сегашната политика във връзка с имигрантите не може да продължи .

„ Вчера в Сочи Путин и Ердоган вземат решение бъдещето на Сирия - къде са европейските политици? Не може единствено да понасяме рецесиите, които ние не сътворяваме, единствено поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подкрепяне на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, тъй като сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред”, съобщи Борисов.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР