Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република

...
Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република
Коментари Харесай

Красен Кралев представи първите Европейски младежки цели

Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила и министърът на младежта и спорта Красен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари... към профила закриха Европейска младежка конференция, проведена от ММС като част от интензивностите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

В събитието взеха присъединяване над 250 младежи от 40 държавни-членки на Европейския съюз, Западните Балкани и Източното партньорство. На церемонията по закриването участваха също еврокомисарят по обучение, просвета, юноша и спорт Тибор Наврачич, районният шеф за Източна Европа и Централна Азия към Фонда за население и развиване на Организация на обединените нации Алана Армитаж, специфичният делегат на Генералния секретар на Организация на обединените нации по юношески въпроси Джаятма Уикенмараняке, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Министър Кралев показа дефинираните по време на конференцията първи по рода си Европейски юношески цели, които ще послужат като директна рекомендация към Европейската комисия по отношение на новата Европейска тактика за младежта. След 3-дневна работа младите делегати се сплотиха към следните 11 целта: Устойчива и зелена Европа; Информация и градивен диалог; Равенство на половете; Европа на младите; Свързаността на Европа с младите; Качествена претовареност за всички; Качествено образование; Младите в обезлюдените райони; Психично здраве и благополучие; Включване на уязвими групи; Участие на младите в процесите на взимане на решение.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че през днешния ден в София се организират три паралелни мероприятия – Европейската младежка конференция, форумът „ Формиране на цифровото бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и промишлени приложения в извънреден мащаб “ и конференция на тематика „ Educate to create: Дигитални ползватели към цифрови основатели “. По думите му, и трите събития са свързани с младежкото развиване. Борисов съобщи, че Европейската младежка конференция сплотява и дава опция на младежите освен да слагат значимите тематики, само че и да се включат интензивно в процесите.



Премиерът акцентира пред присъстващите, че в България има голям брой образци на младежи под 30 години, които са част от локалната, законодателната и изпълнителната власт, евродепутати.

„ Тази година ние успяхме да вкараме над 20 000 деца повече в класните стаи в България. Огромната част са от ромски генезис, само че и доста други. И аз съм благополучен, че държавното управление като съществена, най-приоритетна от предпочитаните цели, си сложи образованието. Увеличихме двойно заплатите на учителите, вкарахме всичко в цифрови системи, ремонтираме учебната инфраструктура и продължаваме в тази посока “, сподели Борисов.

Бойко Борисов посочи още, че доста се радва на наличието на представителите на Западните Балкани и въобще от Балканите.

Неслучайно беше признато като един неприятен израз, само че придобил поданство, че "Балканите са задният двор на Европа ". Всъщност Балканите са едни от най-красивите места на света. За страдание, от тук са почвали на първо място войните и даже и най-пресните спорове в Косово. Изключително съм признателен на Европейска комисия за това, че започва договарянията и с Македония, и с Албания. Но не могат да останат отвън Европа като черни дупки Косово, Босна и Херцеговина. И би трябвало политическите елити там, а и ние с всички сили да помогнем. И тъй като сътрудниците в Европа повярваха на 16-17 май тук ще бъде срещата на върха на Европейския съвет и с водачите на Западните Балкани. Колегите повярваха, убедиха се и след Берлинския развой знаем, че Западните Балкани би трябвало да бъдат приобщени там където са и географски, и исторически - в Европа, добави министър председателят.



Бойко Борисов означи, че кадърните и квалифицирани младежи от Балканите отиват в развитите европейски страни.

„ Остава по-застарялото потомство, което по-трудно се квалифицира. Така конкурентоспособността на Балканите пада. Демографската рецесия ни смазва и фактически ще останем задния двор. Затова ние би трябвало по всякакъв начин да оказваме помощ, да настояваме, да насърчаваме, да образоваме, с цел да създадем по този начин, че младежите да останат на Балканите, сподели Борисов.

Премиерът добави, че е извънредно обезпокоен от два казуса, които не са решени и в България - експанзията и демографската рецесия. Той прикани младежите да не се лимитират с раждането единствено на едно дете.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че дефинираните по време на конференцията Европейски юношески цели са доказателство, че дружно младежите от държавите-членки на Европейски Съюз, Западните Балкани и Източното партньорство са изцяло способни да очертаят бъдещите юношески политики в Европа.

Основата, която поставихме всички дружно тук, ще ни послужи за продължение на систематичната политика както на държавното управление, по този начин и на Министерство на младежта и спорта в младежкия бранш. И след края на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз България ще продължи напъните си за приобщаване на страните от Западните Балкани посредством дейно партньорство с Организация на обединените нации, УНИЦЕФ, UNFPA, Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз, добави министър Кралев.

Тибор Наврачич благодари на българското председателство, на Министерство на младежта и спорта, неправителствените организации и младежките препоръки за организацията на събитието.

Тази конференция се организира в точния миг, защото дебатът за бъдещето на Европа е в своя кипеж. Младите хора би трябвало да бъдат част от този спор, тъй като на тях принадлежи бъдещето. Европа би трябвало да бъде мощна, би трябвало да бъде отворена, би трябвало да бъдат мощни общностите по места и това ни задължава да дадем глас на младежите, да ги обучим, да им предоставим нужните умения, с цел да могат да поемат живота си в свои ръце, да поддържат другите и да се възползват в оптималната степен от опциите, които им дава света, който е воден от познания, сподели Нарвачич и акцентира, че препоръчаните цели ще бъдат взети поради при изработването на новата Европейска тактика за младежта, която ще бъде показана през месец май.

Джаятма Уикенмараняке също поздрави българското държавно управление за положените старания в младежкия бранш по време на председателството на съвета на Европейски Съюз.

Ние от Организация на обединените нации в действителност има какво да научим от Вас, когато става дума за осъществяване на съвещания с младежите. Не е учудващо, че младежите са движещата мощ във връзка с доста значими въпроси като мир и сигурност, които са предпочитано включени в дневния ред на Европейски Съюз, сподели Уикенмараняке.

Регионалният шеф за Източна Европа и Централна Азия към Фонда за население и развиване на Организация на обединените нации Алана Армитаж поздрави ММС за прелестната организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР