Премиерът Бойко Борисов бе отличен със специалната награда „Факла на

...
Премиерът Бойко Борисов бе отличен със специалната награда „Факла на
Коментари Харесай

Борисов стана първият чуждестранен лидер, отличен с „Факла на свободата“

Премиерът Бойко Борисов бе отличен със специфичната премия „ Факла на свободата “ на Националната коалиция в поддръжка на евразийското еврейство (НКПЕЕ). Това е американска неправителствена организация, чиято съществена функционалност е подкрепяне на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия.

Българският министър председател стана първият задграничен водач, почетен с оценката, което досега е било присъждано само на американски жители за отбрана на еврейските общности в Източна Европа и страните от бившето руско пространство.

Снимка: Министерски съвет

До този миг премията, която датира от 1991 година, е връчвана на представители на Конгреса и Сената на Съединени американски щати, на посланици и американски общественици за битката с антисемитизма.

При удостояването с премията министър председателят Борисов означи, че страната ни интензивно работи с българската и международната еврейска общественост.

„ Но това, което в никакъв случай няма да забравим и предаваме на нашите деца, е спасяването на близо 50 000 евреи, живеещи в България, по времето на Втората международна война - невиждан акт и демонстрация на гражданска храброст на нашия народ, на Българската православна черква, на видни наши общественици и интелектуалци “, съобщи министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

На срещата участваха също посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа и посланикът на Държавата Израел - Йорам Елрон, оповестиха от Министерския съвет.

В рамките на диалога министър председателят Борисов очерта, че българското държавно управление работи за надграждане на стратегическото партньорство със Съединени американски щати и за реализиране на съответни измерими резултати в основни области. Такива са сигурността и защитата, контратероризмът, енергийната сигурност, правоприлагането, образованието и връзките сред народите.

„ Основна цел на напъните ни за усилване на двустранното икономическо съдействие със Съединени американски щати е привличането на нови директни американски вложения “, посочи министър председателят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР