Премиерът акад. Николай Денков и президентът на Молдова Мая Санду

...
Премиерът акад. Николай Денков и президентът на Молдова Мая Санду
Коментари Харесай

Премиерът Денков и президентът на Молдова Мая Санду обсъдиха напредъка на университета в Тараклия

Премиерът акад. Николай Денков и президентът на Молдова Мая Санду разискаха в телефонен диалог напредъка по плана за български университет в Тараклия и европейските вероятности пред Кишинев. Това оповестяват на уеб страницата на Министерския съвет.

 

Акад. Денков благодари на президента Санду, че придвижи предлагането му за превръщане на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ във филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Тази концепция те разискаха на срещата им в Атина в края на август 2023 година

 

„ Развитието на университета е от основно значение за Тараклийския район, където има огромно българско малцинство ”, декларира акад. Денков. По думите му висшето учебно заведение е значимо както за подготовката на висококвалифицирани локални експерти, по този начин и за основаването на мост към българските просветителни институции. Не на последно място, университетът усилва връзката на българската общественост в района с нашата страна, добавя акад. Денков.

 

Премиерът Денков и Мая Санду чакат скоро да бъде подписано подготвяното междуправителствено съглашение по този план.

 

От своя страна, молдовският президент благодари за българската поддръжка за напъните на Кишинев да стане част от Европейския съюз. Според Денков и Санду единствената гаранция за развиване и сигурност в нашия район е той да бъде част от мощна и просперираща Европа.

 

На 1 ноември в Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ беше маркиран Денят на националните будители в наличието на вицепрезидента Илияна Йотова. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР