Премахване на данъка върху евросубсидиите до 100 000 лева, получени

...
Премахване на данъка върху евросубсидиите до 100 000 лева, получени
Коментари Харесай

ПП маха данъка върху евросубсидии до 100 000 лева

Премахване на налога върху евросубсидиите до 100 000 лв., получени за година от земеделските производители - подобен законопроект внесе в понеделник партията на Кирил Петков и Асен Василев с промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане.

От плана излиза наяве, че евентуалното облекчение ще важи както за дотациите за земя, които фермерите получават по тази причина, че обработват нивите, по този начин и за грантовете, получени за капиталови планове в агросектора.

" Физически лица, регистрирани като аграрни стопани, които са получили дотация или друго подкрепяне от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развиване на селските региони, могат да употребяват данъчно облекчение като понижат сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината дотация, надлежно подкрепяне от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди понижението, само че с не повече от 100 000 лева ”, споделя предлагането.

Поправката е подписана от аграрните специалисти на партията Иван Христанов, Росен Костурков, Иван Манев. В претекстовете си те показват, че от приемането на България в Европейски Съюз българските фермери упорстват да бъде отстранен налога върху дотациите.

" Практиката при част от страните от Европейски Съюз е за третирането на дотациите като необлагаем приход, до момента в който други, както и България до момента, одобряват дотациите за част от облагаемите доходи на фермерите.

Българското земеделие страда от тежки структурни несъответствия, изострен дефицит на работна ръка и тесни експерти, непропорционална централизация на активи и земя, непрекъснато понижаване на дребните и междинните стопани, непривлекателност на бранша до степен той да не прибавя млади земеделци, неявяване на автоматизация и цифровизация, отлив на вложения, липса на среда за нововъведения в първичното произвеждане и преработката ", показват депутатите.

Структурните проблеми се задълбочиха от Covid - 19 пандемията и войната в Украйна, довели до разрушение на веригите за доставки, пазарните механизми и продоволствените салда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР