Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на

...
Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на
Коментари Харесай

Изтеклият мандат на Точкова стигна и до КС

Прекратяват ли се с приключване на мандата им пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), или те не престават да извършват своите функционалности до избирането на нови от Народното събрание? Допустимо ли е активността на инспектората да бъде прекратена за неопределен срок, в случай че мандатът на инспекторите изтече, а Народното събрание бездейства да избере нови, въпреки и Конституцията да го задължава да го направи. 

С тези два въпроса пленумът на Върховния административен съд е сезирал Конституционния съд и желае наложително пояснение на главния закон. Даването на отговор на поставените тълкувателни въпроси е от значително значение за реализирането на конституционните функционалности и упражняването на пълномощията на ИВСС, за отстояване на правилата на демократичната и правова страна, на разделянето на управляващите и на независимостта на правосъдната власт, пишат в настояването си висшите съдии.

Мандатът на основния контрольор Теодора Точкова, както и на инспекторите изтече преди 2 години. Те обаче отхвърлят да се махнат от постовете си с оправданието, че вършат положително на системата, която не може да остане без инспекторат. Парламентът пък не прави и минимално изпитание да избере техните приемници. Това може да се изясни с това, че инспекторите се избират с 2/3 болшинство от депутатите, каквото ръководещата коалиция сега няма, а в късите парламенти от предишното лято такова болшинство същи беше неуместно.

" Основният юридически проблем е застрашената правна сигурност. Поставя се под подозрение валидността на доста актове на ИВСС за интервала от приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите до сегашния миг, а и отсега нататък ", пишат още висшите съдии до Конституционен съд. И дават за образци редица правосъдни каузи, в които се оспорва компетентността на инспекторите с изминал мандат. Включително съдът е отказал разрешаване на достъп до банкова загадка на ИВСС, с цел да бъдат тествани имуществени заявления на магистрати. Поставя се под въпрос и това дали ИВСС има право да инициира дисциплинарни производства против съдии, прокурори и следователи.

Съдиите пишат още до Конституционен съд, че единствено той може да се произнесе коя полезност има приоритет - условието за мандатност или условието за непрестанно действие на органи, закрепени в Конституцията, какъвто е ИВСС.

Върховен административен съд акцентира, че Конституцията е написана по този начин, че не се допуска, че Народното събрание ще бъде безсъвестен и няма да извърши задължението си да избере идващите инспектора. Затова и в главния закон не е уредена такава догадка. Свидетели сме обаче навръх това - " мандатите на основния контрольор и инспекторите на ИВСС от дълго време са изтекли, само че конституиращият орган бездейства. И това не е казус, поради обстоятелството, че и съставът на Конституционния съд към момента не е запълнен от квотата на Народното събрание. Подобна догадка би могла да възникне и във връзка с други непрекъснато настоящи органи, чиито изборни членове са с избран мандат ", пишат съдиите, очевидно препращайки към идния избор на членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота. Той би трябвало да се случи в околните месеци, защото мандатът на актуалните изтича при започване на октомври.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР