Прекомерната употреба на интернет, игрите и честият престой в платформи

...
Прекомерната употреба на интернет, игрите и честият престой в платформи
Коментари Харесай

Дигиталната зависимост: Рисковете от злоупотреба с интернет

Прекомерната приложимост на интернет, игрите и честият престой в платформи на обществените медии през свободното време са разпознати като евентуални предпоставки за цифрова взаимозависимост. Това положение може да окаже доста влияние както върху психическото, по този начин и върху физическото здраве.


Доц. доктор Елиф Актан Мутлу, психиатър, акцентира, че наред с обичайните зависимости като алкохол, тютюн и корист с наркотични субстанции, през последните години цифровата взаимозависимост се обрисува като възходящ проблем.

Мутлу акцентира, че цифровата взаимозависимост, сходно на зависимостта от субстанции, може да докара до разнообразни провокации в региона на психологичното и физическото здраве и обществените взаимоотношения, изключително по време на интервалите на абстиненция.

" Пристрастяването към интернет съставлява забележителна част от цифровите зависимости. Лицата, наранени от тази взаимозависимост, могат да изпитват безпокойствие при липса на достъп до интернет, да прекарват продължителни интервали онлайн и да дават приоритет на потреблението на интернет пред персоналните, фамилните и обществените задължения ", посочи Мутлу.

Тя акцентира, че лицата, борещи се с интернет зависимостта, постоянно изпитват усложнения да се концентрират върху задания, които не са свързани с онлайн действия, което води до понижаване на продуктивността в работна или академична среда, обтегнати връзки с околните и отдръпване от обществени задължения. Мутлу предизвести, че непрекъснатото пристрастяване към интернет може да докара до тежки душевен, физически, обществени и университетски последствия.

Мутлу означи, че напредъкът в технологиите е довел до появяването на редица цифрови изкушения, в това число компютърни игри, платформи за обществени медии, уеб страници за онлайн извършване на покупки и уеб сайтове за хазарт, като всички те могат да подтикват пристрастяващо държание, категоризирано като " поведенчески " зависимости.

При диагностицирането на пристрастяването Мутлу акцентира, че е значимо да се оцени количеството време, прекарано в цифрови платформи, и безпокойството, изпитвано в тяхно неявяване, като акцентира, че персонализираните проекти за лекуване би трябвало да са ориентирани към тези фактори.

Освен това тя предизвести, че нелекуваната цифрова взаимозависимост може да докара до тежки психологични и психични здравословни проблеми, както и до понижена работливост в разнообразни аспекти на живота. Проучванията демонстрират, че продължителната приложимост на интернет може да докара до бодърствуване, отмалялост, нарушено внимание, нараснало напрежение, обществено оттегляне и даже до животозастрашаващи положения като инфаркти и инсулти./БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР