Преките чуждестранни инвестиции в строителния сектор намаляват с близо 70

...
Преките чуждестранни инвестиции в строителния сектор намаляват с близо 70
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции в строителството се свиват драстично

Преките задгранични вложения в строителния бранш понижават с близо 70 на 100 за последната година, демонстрира отчет на Камарата на строителите в България “Икономически доклад на строителния бранш 2022 година ”, оповестен на уеб страницата на организацията. Докато вложенията на интернационалните компании във всички останали браншове се усилват с близо 50 на 100 през последните 12 месеца, отливът в строителството е осезателен поради несигурността през последната година, забавените заплащания, неналичието на нови поръчки и на индексация на старите договори макар признатата методика, както и поради високата инфлация и повишаването на всички разноски - възнаграждение на труда, цените на материалите и на енергоносителите.

В резултат понижават и разноските за придобиване на дълготрайни материални активи в бранша - с 56,6 на 100 по отношение на миналата година, демонстрират данните в отчета. Тоест фирмите не влагат в нова техника и машини, защото не са сигурни за бъдещето на бранша. Браншът продължава да оцелява на ръба, демонстрират още данните в доклада. По предварителни данни на Национален статистически институт размерът на строителната продукция бележи слаб растеж през последната година. Увеличението е с 6,5 на 100, само че действително растеж на строителната продукция няма, поради високата инфлация и повишаването на строителните материали, които са в пъти по-високи от посоченото нарастване на продукцията и способстват за увеличение на цената без действително да има излизане от продължителната рецесия за бранша. Общият размер на строителната продукция у нас през 2022 година е 17, 152 милиарда лева при 1 милиард по-малко през 2021 година, само че при доста по-ниска себестойност.

Разходите на работодателите за 1 час все още са приблизително 11,23 лв., до момента в който преди година чиновниците на фирмите от бранша са получавали 10,07 лв. на час или с лев по-малко. Спрямо 2014 година нарастването на възнагражденията на строителите се е удвоило.

Тенденцията, която се следи по отношение на 2021 година е, че водещи с максимален брой подписани контракти при компаниите за 2022 година са дребните компании. При консорциумите годишният ритъм на подписаните контракти е спад на броя с 32,6 на 100 и съвсем двоен растеж на цената, демонстрират още данните в отчета.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР