Преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор към 31 декември 2021

...
Преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор към 31 декември 2021
Коментари Харесай

Промишлеността е привлякла най-много чуждестранни инвестиции през 2021 г.

Преките задгранични вложения в нефинансовия бранш към 31 декември 2021 година възлизат на 28.137 милиарда евро по настоящи цени, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт.

През 2021 година най-голяма е цената на направените директни задгранични вложения в индустрията (12.2 милиарда евро). Следва секторът на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с 6.278 милиарда евро.

В структурата на директните задгранични вложения по стопански действия през 2021 година се следи нарастване на направените инвестиции в бранш „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “, като относителният им дял нараства с 0.7 процентни пункта спрямо миналата година. Същевременно относителният дял на ПЧИ в бранш „ Строителство “ понижава с 0.7 процентни пункта по отношение на 2020 година.

По предварителни данни през 2021 година разноските за придобиване на дълготрайни материални активи във всички браншове на стопанската система са 23.048 милиарда лева по настоящи цени.

Най-голям размер вложения в ДМА са вложени в бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 5.908 милиарда лева, следван от индустрията с 5.623 милиарда лв..

През 2021 година в структурата на разноските за придобиване на ДМА по стопански действия се следи повишаване на направените вложения в бранша на индустрията, като относителният им дял се усилва с 1.2 процентни пункта спрямо 2020 година, и спад в бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с 6.9 процентни пункта.

През 2021 година е записана смяна и в структурата на разноските за придобиване на дълготрайни материални активи по типове. Относителният дял на направените вложения за здания, строителни уреди и структури понижава с 9.8 пункта спрямо миналата година и доближава 35.2%. Същевременно вложените средства за машини, индустриално съоръжение и инсталация нарастват с 2.7 пункта, за закупуване на земя - с 3.1 пункта, и за транспортни средства - с 2.3 пункта, като образуват надлежно 28.6%, 9.6% и 14.0% от общия размер вложения в ДМА.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР