Прекарвам лятната си отпуска в курортния град Китен, област Бургас.

...
Прекарвам лятната си отпуска в курортния град Китен, област Бургас.
Коментари Харесай

Успешна здравна реформа - не и по родното Черноморие

Прекарвам лятната си отпуска в курортния град Китен, област Бургас. Наложи ми се да заведа сина си - 9-месечно бебе, на обзор поради неприятна кашлица. Оказа се обаче, че в Китен всевъзможни сходни операции са платени и то не 5-10лв., а 30!

Тъй като всеки месец ми удържат по 200 лева за осигуровки от заплатата, ми се стори обидно да дам и 30 лева за обзор и то на бебе, да не приказваме, че жена ми има в допълнение здравно обезпечаване. Но локалните вездесъщи медици желаят единствено КЕШ... И по този начин, в последна сметка се озовахме пред общинската поликлиника в гр. Царево. Да, но не - и там било частно... е по какъв начин по този начин частно, питаме ние! Ей по този начин - това е! Другото е незабавното. В незабавното обаче - ядец - няма никой! През входа откъм незабавното попадам отново при ония първите, като лекарят безогледно ме прати в отдалечения на някакви си 60 км. Бургас, щото разбираш ли, кметът на Царево наложил наложителна такса за общопрактикуващия доктор и в случай че тоя последния не ти е персонален - 25лв. такса! Веселба!

- С фонд работите ли?
- Само КЕШ!

Почувствах се ужасно от обстоятелството, че стотиците хиляди бг-балами, които макар изобилието от прелестни и не скъпи задгранични предложения за отмора, въпреки всичко сме решили да си изхарчим парите за подкрепяне на локалната стопанска система, а се оказваме в обстановката локалните с благословията на ръководещите да ни се подиграват за признателност, единствено тъй като в този момент сме им в ръчичките... Както и да е. Вече от интерес отиваме в поликлиниката в Приморско.

© Цветан Младенов

О,изненада!! Тук работи лекарски кабинет, изглеждащ напълно по лекарски, в обикновено изглеждаща поликлиника!Ще успеем, мисля си! Да, но различен път! И той частен и естествено - единствено кеш! Отиваме към този момент като туристи да забележим от дълго време заключеното " Спешно " и без особена изненада откриваме, че незабавният екип е на адрес - да сме били заповядали в Царево... хммм, за какво ли се сещам за това занимателно четиво " Параграф 22 "... Седнах и направих разбор на ситуацията: от Бургас до Резово: елитно Южно Черноморие. Посещавано годишно от стотици хиляди туристи, половината от които с деца. Въпреки осигуровките всеки обзор - заплатен... И разумният въпрос беше: аз за кого заплащам? Докога ще чувам, че здравната промяна е " уау ", а тя се оказва " аууу ".

Онези същите незабавни доктори в Царево са отпратили към Бургас не едно и две дечица с по 40 и повече градуса температура, излагайки ги на риск, тъй като при 40 градуса околна температура и нормалните летни тапи по двулентовия път възможностите им за идване в точния момент в Бургас са доста относителни.... Това съгласно мен е един проблем,който следва да бъде прегледан и отхвърлен в къси периоди, изключително като се вземе поради обстоятелството, че гореописаните селища претендират за немалки курортни центрове и неналичието на естествената полагащата ни се безвъзмездна здравна помощ е неприемлива. Парадоксално също е и това,че в Приморско последният етаж от общинската поликлиника е ангажиран от частна здравна клиника, която работи САМО с задграничните фондове на непознатите туристи, а обзор за българин е 80 лева

Същевременно предходната година в дребния град Долни чифлик, Варненска област, локален доктор подходи извънредно професионално и правилно към бременната ми тогава брачна половинка и то без дума да обели за частни кабинети и кешови заплащания. Та, дали ще посетя отново Южното Черноморие? Хахаха! Ами не несъмнено! И когато бизнесът ревне, че има отлив на туристи, да не приказват, че българинът е безпаричен, а да проучват равнището на обслужването и да проумеят, че българинът даже и безпаричен не пести пари за късата си морска отмора. Но когато стартират да го вършат на глупак, той към този момент има интернет и знае какво се случва по света и следващата година ще е в Кипър, Гърция, Турция и къде ли още не, само че не и при симпатягите в и към Мичурин.

Недопустимо е една страна, имаща претенцията да се назовава " европейска ", да подкрепя сходни очевадни схеми, водещи до персонално облагодетелстване на обособени медицински експерти, а за какво не и откровени корупционни практики. Особено в случай, че на всички места се тръби за сполучлива здравна промяна! И дано не забравяме,че на следващия ден в тази обстановка, разрешена от модерната " европейско " -българска реалност може да се окаже всеки български жител, в случай че продължаваме да си мълчим и да чакаме различен да ни свърши работата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР