Прекаралите болестта по-тежко и с прием в болница са значително

...
Прекаралите болестта по-тежко и с прием в болница са значително
Коментари Харесай

Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми

Прекаралите заболяването по-тежко и с банкет в болница са доста по-застрашени

Дори лек случай на COVID-19 може да усили риска от сърдечно-съдови проблеми за най-малко една година след диагнозата, демонстрира ново изследване, оповестено в влиятелното списание "Нейчър ".

Увеличение на сърдечно-съдовите недоволства след прекаран COVID-19, даже в лека форма се вижда към този момент и от лекарите у нас.

Всеки ден в кабинета в болница ИСУЛ идват пациенти, с цел да схванат какво се случва с тях. Това са най-вече хора с хронични болести, само че освен.

Доктор Зафира Михнева заболява от COVID-19 през август предходната година. Ваксинирана е и заболяването протича леко. Месеци откакто се е излекувала обаче се появяват проблеми с кръвното ѝ налягане.

"Напоследък не е по този начин устойчиво, въпреки и с препарати, с терапия и по тази причина в този момент се пробвам да се налучква по подобаваща терапия ", споделя доктор Михнева, съобщи.

Пред кабинета на лекар Кръстев всеки ден има опашка от пациенти.

"Често ни търсят и месец след коронавирусна зараза с недоволства от продължаваща отмалялост, зной, сърцетуптене. Има данни, че се усилват освен в нашата страна, и в редица други страни честотата на сърдечно съдовите затруднения. Все още обаче тези данни са въпрос на изследване ", споделя доктор Божидар Кръстев от Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна " ИСУЛ.

Според американското проучване, след боледуване от COVID-19 има данни за внезапно нарастване на 20 сърдечно-съдови казуса през годината след заразяването. На всеки 1000 души в следената група на преболедували COVID-19 е имало с 4-ма души повече прекарали инсулт спрямо групата на неболедувалите. Това съгласно учените усилва риска от инсулт с 52%.

Рискът от сърдечна непълнота нараства със 72% или 12 индивида повече. Хората, които са били приети в болница са били доста по-застрашени.

"Постковид затрудненията се следят общо взето при хронично заболели, възрастни пациенти, с рискови фактори за това. Важното е, че когато те виждат нещо нетипично като зной да си създадат един профилактичен обзор да се убедят, че фактически нямат някакво подлежащо заболяване или затруднение ", сподели доктор Божидар Кръстев.

Млади пациенти с постковид недоволства идват относително по-рядко, само че ги има.

"Основно техните недоволства са свързани със сърцетуптене, нараснало кръвно налягане, и постоянно зад тях се крие една тревога ", споделя доктор Кръстев.

Тъй като тежкото превозване на коронавирус провокира доста повече затруднения в бъдеще време, лекарите поучават всеки, който към момента не е, да си сложи ваксина.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР