Прекалено рано е ваксината на АстраЗенека срещу COVID-19 да бъде

...
Прекалено рано е ваксината на АстраЗенека срещу COVID-19 да бъде
Коментари Харесай

Необходими са още данни преди окончателна оценка на ваксината на АстраЗенека

Прекалено рано е имунизацията на " АстраЗенека " против COVID-19 да бъде зачеркната, тъй като са нужни повече данни, обявиха специалисти на Световната здравна организация (СЗО), представени от ДПА и Ройтерс.

Според проучвания на Оксфордския университет и на университета във Витватерсранд, РЮА, имунизацията е несъмнено по-малко ефикасна против по-леки форми на COVID-19 след заразяване с разновидността, открита за първи път в РЮА.

" Това несъмнено е притеснителна вест - сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева през вчерашния ден. Той обаче акцентира, че проучването е обхванало дребен брой най-вече млади участници, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Не би трябвало да започваме с изводите, че имунизацията въобще не работи - съобщи основният академик на СЗО Сумия Свамитан. Наличните данни демонстрират, че имунизацията понижава смъртните случаи, хоспитализирането и тежките форми на заболяването, съобщи тя и добави, че са нужни още проучвания.

Южноафриканските управляващи оповестиха, че ще прекратят потреблението на имунизацията на " АстраЗенека " тази седмица и вместо нея ще преминат към имунизацията на " Джонсън енд Джонсън ".

РЮА може също да тества ефикасността на имунизацията на " АстраЗенека ", като я употребява единствено за 100 000 души и по-късно регистрира хоспитализациите, сподели Салим Абдул Карим, старши консултант за COVID-19 към южноафриканското държавно управление.

" Не желаеме да се окажем в състояние да сме ваксинирали милион или два милиона души с ваксина, която може да не е ефикасна за попречване на хоспитализациите и тежките форми на заболяването ", добави той на брифинга на СЗО в интернет.

Ваксината на " АстраЗенека " е в основата на проекта на СЗО да бъдат ваксинирани хората в по-бедните страни. Консултативният комитет на организацията обмисля нови насоки за потребление на имунизацията. Англия ще продължи да я слага макар данните от новото проучване. В страната случаите на южноафриканския вид още са малко - 147.

От " АстраЗенека " дадоха отговор, че са уверени в ефикасността на имунизацията против тежки форми на COVID-19 и подчертаха, че въпросното проучване е обхванало едвам 2000 млади и здрави участници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР