Преждевременното раждане е усложнение, което може да доведе до фатални

...
Преждевременното раждане е усложнение, което може да доведе до фатални
Коментари Харесай

Учени разработват изкуствена утроба за недоносени бебета

Преждевременното раждане е затруднение, което може да докара до съдбовни последици. Затова и учените насочат взор към бъдещето и развиването на бременността с мисъл за обезпечаване на условия за недоносените бебета, чиито тела към момента се развиват. Проектът, по който работят учените от Технологичния университет в Айндховен, носи името „ Изкуствена вътрешност “ и задачата му е да помогне на прибързано родени бебета да оцелеят. Подобна грижа не може да бъде обезпечена в стандартния кувиоз, тъй като органите им не са изцяло развити, изключително белите дробове.

Как се случва всичко? Тънки тръбички се свързват с пъпната шнур и по този метод кръвта се пренасочва и обогатява плода с О2, без да се постанова дробовете да вземат участие в целия развой. Според учените ще бъдат нужни най-малко още 10 години, до момента в който планът стартира да се ползва и върху хора. Шансът бебе, родено в 23-а седмица, да оцелее е към 40-50 %, а нововъведението би могла да усили тези числа доста, в случай че бъде осъщетвена.

Към момента изследванията върху животни, чиито размери на ембриона се приближават до тези на индивида, дават обнадеждаващи резултати, а учените са оптимисти. Откритието би могло да избави живота на прибързано родени бебета, както и да помогне на хора, които по една или друга причина не могат да имат естествена бременност.

Перспективата за бременност отвън тялото обаче поражда и доста въпроси. Ако технологиите заменят обичайното раждане, то тогава кой ги има и управлява? Революциятa не е в самото научно изобретение, а в реакцията на хората към него. Затова и от човечеството зависи дали ще се възползва по най-хубавия метод от него.
 Момче от Съединени американски щати е вписано в Гинес като най-преждевременно роденото бебе
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР