Преждевременното прекратяване на волейболния сезон в България намери лесно решение

...
Преждевременното прекратяване на волейболния сезон в България намери лесно решение
Коментари Харесай

Разнобой във волейбола за бъдещето на Суперлигата

Преждевременното преустановяване на волейболния сезон в България откри елементарно решение на казуса с невъзможността на тимовете да упражняват и да играят мачове в изискванията на изключително състояние. Но по този начин беше основан и нов, по-сложен проблем - какъв ще бъде форматът на Суперлигата при мъжете през идната акция, в случай че шампионатите не са доиграни и не са избрани нито изпадащи от елита, нито изкачващи се от Висшата лига?

Темата към този момент е замразена, като само е ясно, че последната дума ще има Управителният съвет на федерацията (БФВ). От УС обаче подчертаха, че ще се произнесат " на по-късен стадий, след полемика с всички клубове ". А първичните сигнали приказват за разнобой сред засегнатите страни, което евентуално в допълнение ще удължи неведението по отношение на бъдещето на Суперлигата.

Обсъжданите разновидности са главно три:

- разширение на броя участници на 14 (без изпадащи, с два влизащи от Висшата лига);

- опазване на броя участници на 12 (без изпадащи и влизащи);

- стесняване на броя участници на 10 (два изпадащи, без влизащи / или използване на комплицирана скица от баражи).

Като препъникамък в полемиката се обрисува фактът, че всеки от вероятните сюжети има своите поддръжници и съперници. Все отново като лек любимец към този момент се обрисува първият проект.

" Моето мнение е, че формат с 14 тима в Суперлигата за сезон 2020/2021 би било едно положително решение. Да няма изпадащи от елита и да влязат първенците от двете предварителни групи във Висшата лига - " Ботев " (Луковит) и " Берое " (Стара Загора) ", разяснява президентът на " Арда " Милко Багдасаров.

Неговото мнение споделя и шефът на " Черно море " и член на УС на БФВ Красимир Илиев: " Разширен формат на Суперлигата с 14 участника е най-справедливото решение, което може да се вземе. По този метод се дава опция на всички клубове. "

Не по този начин счита мениджърът на " Марек Юнион-Ивкони " Людмил Найденов, чиято позиция гласи: " Моето мнение е, че 10 тима в Суперлигата и 10 тима във Висшата лига е оптималният вид. Така ще има доста по-голямо качество на мачовете и равнището ще се вдигне. Първите осем вземат участие в плейофи, деветият играе плейаут, десетият изпада. Този формат да бъде и за двете групи - и Суперлигата, и Висшата лига. "

Президентът на служебния първенец " Нефтохимик " Огнян Томов пък даде да се разбере, че всички предварителни сметки може да се окажат безполезни в края на здравната рецесия. " Форматът на Суперлигата за идващия сезон ще зависи напълно от броя подадени поръчки от страна на клубовете. От това какъв брой от тях ще имат подготвеност за присъединяване в елита и обезпечаване на бюджет за тази цел - съобщи той. - В момента обстановката е доста тежка и всеки се бори за финансово оцеляване. Мнозина ще изпитат много компликации. Затова всичко ще зависи от финансовата подготвеност. "

 

ЕВРОТУРНИРИ

На фона на цялостната неизясненост за бъдещето на мъжкото състезание, към този момент са известни българските представители в европейските клубни шампионати през идващия сезон. От обновената класация на континенталната конфедерация (CEV) стана ясно, че през 2020/2021 година страната ни ще има право на общо седем участници - пет при мъжете и два при дамите.

При мъжете първенецът " Нефтохимик " ще играе в квалификациите за Шампионската лига, носителят на Купата на България " Хебър " и третият от Суперлигата " Добруджа " ще вземат участие за Купата на CEV, а идващите в класирането - " Монтана " и " Марек ", ще играят за Купата на кандидатите.

При дамите първенецът " Марица " влиза непосредствено в групите на Шампионската лига, а вицешампионът " Левски " ще ни показва за " Чалъндж къп ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР