Преждевременно родените бебета не привикват към повтаряща се болка по

...
Преждевременно родените бебета не привикват към повтаряща се болка по
Коментари Харесай

Преждевременно родените бебета са по-уязвими към повтаряща се болка

Преждевременно родените бебета не привикват към повтаряща се болежка по метода, по който това вършат доносените деца, младежите и възрастните, откри английско изследване, представено от електронното издание Юрикалърт. Изследването е на експерти от лондонския Юнивърсити колидж.

В изследването участвали 20 новородени. Половината от тях са се появили преди термина, а другите са родени доносени. Учените анализирали реакциите на бебетата към мъчително, само че клинично належащо убождане на петата за взимане на кръв. То е извършено два пъти (с период от три до 18 минути) при всяко новородено.

Убождането на петата при напълно дребните деца може да провокира обилни реакции към болката, само че до момента не е известно дали те понижават при повтарящи се интервенции. 

За да схванат това, откривателите записвали мозъчната интензивност на бебетата и сърдечната периодичност, като в същото време наблюдавали изражението на лицето и рефлексите при оттегляне на крайници.

При доносените бебета е открито, че мозъчната интензивност не е толкоз мощна директно след второто убождане, съпоставено с първото. Това допуска приучване. Реакциите на недоносените бебета и при двете операции са еднообразно мощни.

Учените допускат, че способността да се привикне към повтаряща се болежка може да се развие по време на третото тримесечие на бременността и по тази причина бебетата, родени прибързано, към момента не са я развили.

Съавторът на изследването доктор Джудит Мийк, която е неонатолог, отбелязва, че проучването дава доказателства за спомагателна накърнимост на недоносените бебета. Това значи, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да бъдат защитени от повтарящи се мъчителни прекарвания, споделя тя.

Данните от изследването са оповестени в изданието " Кърънт байолъджи ". 

Източник: Теодора Славянова/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР