Преходът към въглеродна неутралност изглежда като решение на сегашната енергийна

...
Преходът към въглеродна неутралност изглежда като решение на сегашната енергийна
Коментари Харесай

Кризите може да ускорят прехода към зелена икономика

Преходът към въглеродна индиферентност наподобява като решение на сегашната енергийна рецесия В България първите стъпки са към този момент направени, макар че тематиката към момента се възприема за нереална Основните тематики на тазгодишната конференция Net Zero Economy бяха зеления водород, устойчивия бизнес, новите технологии, зеления ток и новите финансови регулации
Терминът " зелена награда " (green premium) e основан преди години, с цел да означи разликата в цената на артикул, създаден по-конвенционален метод и подобен, при който не са отделени парникови (GHG) газове. Идеята на зелената награда е, че декарбонизацията коства повече, в сравнение с в случай че промишлеността просто действа както си знае и по тази причина би трябвало да бъде подтиквана. Конкретен образец за зелена награда са преференциалните цени за силата от ВЕИ инсталациите, въведени преди към десетилетие, когато за изработката им бяха нужни големи вложения.

С подобряването на технологиите нуждата да се заплаща в допълнение за декарбонизацията на стопанската система последователно намаляваше, а милиардерът Бил Гейтс бе планувал, че зелената награда може да бъде редуцирана, единствено когато има по-голямо предложение на зелени технологии. Така " новото " произвеждане може да стане конкурентноспособно на обичайното.
Реклама
Но в последната година обстановката радикално се промени - цените на газа, петрола и електрическата енергия скочиха до рекордни равнища и зелената награда стана изцяло непотребна. След огромните коронавирус локдауни и в резултат на войната в Украйна фосилната промишленост, горивата и към този момент построените вериги за доставки парадоксално станаха по-скъпи от зелените технологии, нововъведенията и другите възможности. Те в този момент са желани, освен тъй като дават самостоятелност и предвидимост, само че и тъй като са стопански по-изгодни.

" Това, което се опитвахме в последните десетилетия да реализираме с политически ограничения и посредством търговия с въглеродни излъчвания, съумя да го наложи пазарът в актуалната геополитическа обстановка ", сподели евродепутатът Радан Кънев от ЕНП по време на провелата се на 18 октомври конференция на " Капитал " NET ZERO Economy - най-големият и важен конгрес, отдаден на зелената промяна на стопанската система.

Новата действителност дава и нови предпоставки за смяна в стопанската система за постигането на въглеродно неутралните цели на Европа до 2050 година Основният диалог по време на конференцията бе обвързван точно с новостите, които настъпват в резултат на енергийната, военната и инфлационната рецесии на континента.
Възможности и опасности
Тази година декарбонизирането на бизнесите и стопанската система се трансформира от проект за бъдещето в метод на оцеляване. Мерките за енергийна успеваемост икономисват големи разноски на компаниите, вложенията в слънчеви системи за лични потребности или геотермални съоръжения дават самостоятелност от волатилните борсови цени на тока, а електрическите коли са по-изгодни от тези на метан, дизел или бензин. В по-голям мащаб новите ВЕИ централи могат да обезпечат евтина сила на национално и районно равнище без потребност от вносно гориво.
Реклама
За да се случи всичко това обаче са нужни както огромни капитали, по този начин и административни облекчения. " От позиция на достъпа до паричен капитал ни чакат сложни времена. Това е едно от огромните провокации, които виждам във финансирането на нови планове, свързани с декарбонизацията. Преди година войната изглеждаше като просто един блъф, а в този момент е действителност. По отношение на енергийния преход, увеличаванетото на волатилността на цените единствено изглеждаше доста актрактивно за вложителите, тъй като в действителност не е. Инвестициите станаха по-скъпи и по-трудни ", разяснява издателят на " Капитал " Иво Прокопиев при откриването на конференцията.

" Ще има спомагателни финансови запаси, които да бъдат ориентирани към браншове като зеления водород и в такива, които към момента нямат ясна климатична ориентировка - като тежката индустрия. Ние като климатична банка сме подготвени да подкрепим с финансови принадлежности новите пазари ", съобщи Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската капиталова банка.
Индустрията в преход
Зелените нововъведения в строителството също бяха тематика на форума. Сградите образуват към 40% от въглеродните излъчвания на планетата, а близо ⅓ от тях идват от вложените в строителството материали. Затова и новите решения в бранша са значими - да вземем за пример различните материали като стоманения силикат, който производителят на метали " Аурубис България " получава като второстепенен артикул и чието потребление може да обезпечи действителна кръгова стопанска система.
Весела Вълчева МагГий, Емануела Манолова, Константин Златев и Росен Папазов е панела за зелените здания, материали и технологии Фотограф: Надежда Чипева
При производството на цимент напъните са ориентирани към понижаване на изкопаемите горива за сметка на различните, както и заместването на част от клинкера с други артикули. Показателен за това е образецът на " Холсим България ", която към този момент работи с над 85% различно гориво, а композитните й цименти включват минерални съставки като пепелина от ТЕЦ-овете. Строителни компании като " Главболгарстрой " пък концентрират старания върху закупуване на районни първични материали, в които са и плановете, намалявайки по този метод ненужните излъчвания. Компанията употребява също фотоволтаици на обектите си и предвижда все по-масовото нахлуване на хибридни багери и машини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР