Преговорната рамка трябва да бъде многостранен документ, който да дава

...
Преговорната рамка трябва да бъде многостранен документ, който да дава
Коментари Харесай

Премиерът на РСМ: Преговорната рамка трябва да е многостранен документ, а двустранните проблеми да се решават с двустранни договори

Преговорната рамка би трябвало да бъде многостранен документ, който да дава насоки и правила, съгласно които би трябвало да се реализира преговорният развой, а двустранните въпроси би трябвало да бъдат решавани посредством двустранни контракти, счита министър председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 486
" С оглед на това, че нашият път към Европа, и преди този момент към НАТО, беше изпълнен с двустранни въпроси, на първо време с Гърция, за което имаме Преспански контракт, имаме и втори контракт, който се отнася за двустранни въпроси с България, който е подписан за да бъдат решени тези двустранни въпроси, като държавно управление ние считаме, че преговорната рамка би трябвало да бъде многостранен документ, в който да бъде включена рамката за това по какъв начин се реализира преговорният развой, с цел да влезем в Европейски Съюз като организация на държави-членки, до момента в който двустранните въпроси би трябвало да се вземат решение на двустранно равнище с страните, с които ги имаме, “ сподели той на взаимна конференция с министър-председателя на Финландия Сана Марин, която е на публично посещаване в РСМ.

Ковачевски съобщи, че се надява страните членки на Европейски Съюз да одобряват преговорна рамка с мултилатерален темперамент, а България " да бъде на равнището на прилежаща страна, която желае да види Република Северна Македония като пълновръстен член на Европейски Съюз “.

Ковачевски посочи, че " двустранен протокол " значи " статутът и идващите стъпки във връзка с използването на Договора за добросъседство, а не е особено съглашение за нещо ново в връзките с България “.

" Това са идващите стъпки във връзка с осъществяването на Договора и отговорностите на България и Република Северна Македония. Този протокол се подписва на равнище външни министерства, “ сподели той.

Премиерът на Финландия не отговори съответно на въпроса за позицията на страната й по предлагането на френското председателство на Европейски Съюз, само че съобщи, че страната поддържа разширението на Европейски Съюз и начало на договарянията на Албания и Република Северна Македония.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР