Преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка ще бъдат подновени

...
Преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка ще бъдат подновени
Коментари Харесай

Преговорите за иранската ядрена сделка се подновяват в края на ноември

Преговорите за избавяне на иранската нуклеарна договорка ще бъдат възобновени на 29 ноември във Виена. Новината, обявена от посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел, беше доказана от Вашингтон и от Техеран.

От Държавния департамент на Съединени американски щати показаха, че с цел да да бъде реализиран триумф, договарянията би трябвало да стартират оттова, докъдето се стигна на предходния кръг. Американската страна показва вяра, че иранската делегация ще бъде подготвена да води бързи договаряния в дух на благосклонност.

Заместник-външният министър на Иран Али Багери Кани заяви още предходната седмица, че страната му е подготвена да се върне към договарянията.

Целта е да бъде избавена историческата договорка за иранската нуклеарна стратегия, която беше подписана пред 2015 година сред Иран и шест западни страни - Съединени американски щати, Китай, Русия, Франция, Англия и Германия. Тя даде опция да се вдигнат глобите, наложени от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, а в подмяна на това Иран се съгласи да ограничи нуклеарната си стратегия.

През 2018 година Доналд Тръмп извади Вашингтон от съглашението и възобнови глобите, а Техеран стартира да нарушава изискванията на договорката.

С идването си на власт сегашният американски президент Джо Байдън съобщи подготвеност да възобнови договарянията. Подготовката за това завръщане стартира през април тази година.

Надеждата на Иран е да бъдат отстранени икономическите наказания, от които страда стопанската система му. Западът чака да се съблюдават рестриктивните мерки на нуклеарната стратегия, за която има опасения, че преследва военни цели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР