Преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия навлизат в

...
Преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия навлизат в
Коментари Харесай

Решаваща седмица за Меркел и германските партии, преговарящи за "Ямайка"

Преговорите за сформиране на ръководеща коалиция в Германия навлизат в решаваща седмица, в която може да бъдат контрактувани главните точки на компромис сред канцлера Ангела Меркел и евентуалните ѝ сътрудници от демократичната Свободна демократическа партия (FDP) и " Зелените ". Коалацията, която се очерта като единствена опция след изборите през септември, е известна с името " Ямайка " поради цветовете, които символизират договарящите партии.

В. " Ханделсблат " цитира водачите на либералите (Кристиан Линднер) и на баварския клон на партията на Меркел (Хорст Зеехофер), съгласно които до края на седмицата е допустимо да са взети значими решения. " Вече се насочваме право към задачата, " сподели Зеехофер при започване на среща в петък в Берлин. Според Линднер " до края на седмицата ще има оценка " дали политическите сили могат да работят дружно.

Преговарящите към момента имат разлики по въпросите на енергетиката, битката с климатичните промени, миграцията и политикат в еврозоната. Преди третата (от началото на разговорите) лидерска среща в неделя Меркел сподели, че те занапред имат да работят за комромис, само че ще се откри решение, " в случай че има благосклонност ". Канцлерът посочи, че финалът на тази фаза би трябвало да е в четвъртък, в най-лошия случай - петък сутринта.

" Същинските договаряния "

Досега срещите, които се организираха като част от съдружните договаряния, бяха наричани от Меркел и останалите лизери " сондиране ". Миналата седмица тя разгласи, че се надява до 16 ноември да могат да стартират и същинските договаряния, което би трябвало да стане след диалог в четвъртък.

Първата стъпка към този компромис пристигна в петък, с " изтеклата " чернова на документа, към който ще се съсредоточат напъните на партиите. В документа, към който се готвят да договарят немските партии, се отбелязва, че макар недвусмислената поддръжка за НАТО те желаят положителни връзки с Русия.

В текста от три страници, забелязан от " Ройтерс ", те набелязват " необятен консенсус " за метода към външната политика, многостранната дипломация и мощния ангажимент към световната търговия. " Искаме да укрепим дипломатическите запаси на Германия, давайки приоритет на предварителната защита на рецесии с цивилни, интензивно ръководство на рецесии и дълготрайна стабилизация. " Отбелязано е също по този начин, че консерваторите, либералите и " зелените " ще работят за това да отстранен нуклеарните оръжия от света и ще стартират нова дипломатическа атака за нуклеарно разоръжаване. Те ще желаят и " по-европейски " метод по редица световни въпроси и такива, свързани с спорове.

Агенцията написа, че тексът съдържа " мигане " към " Зелените " посредством единодушието на партиите за потребността да се ограничи износът на оръжията. Коалицията " Ямайка " възнамерява да работи и за обща европейска политика за износа на оръжия. Нужно е и да се укрепи смисъла на Световната комерсиална организация (СТО) и да се поддържат близки връзки с американската администрация, само че да се укрепят и тези с щатските държавни управления и градовете.

Сигналите за този компромис се появиха още при започване на предходната седмица, когато партиите, договарящи с Меркел, оповестиха какви отстъпки са подготвени да създадат от предизборните си обещания, с цел да се образува държавно управление.

Спорните моменти
Съдържат се и фрази в скоби, които наподобява още не са контрактувани - да вземем за пример възбраната за продажба на оръжия за всички страни, въвлечени във войната в Йемен. Според " Ханделсблат " костелив орех е и миграцията - " Зелените " и Християнсоциалния съюз да вземем за пример не могат да се схванат за събирането на фамилиите на бежанци, получили статут в Германия.

Спорна е и точката за задачите на Бундесвера зад граница. Не се загатва и задачата на НАТО да се доближи разход от 2% от брутния вътрешен артикул за защита до 2024 година Източници, близки до договарянията, споделят, че няма потребност задачата да се включва в съдружното съглашение, защото датата е оттатък мандата на евентуалното държавно управление.

Преди диалозите в неделя Линднер означи, че и неговата партия, и " Зелените " към този момент са създали задоволително отстъпки и е време за консерваторите да са " гъвкави ". По-рано тази седмица неговата партия към този момент направи отстъпки в европейските политики. По време на акцията либералите упорстваха Германия да лобира за последователното прекъсване на Европейския стабилизационен механизъм - инструмент, основан по време на рецесията в еврозоната, а предходната седмица се отхвърлиха от тази концепция. От друга страна, въпреки в документа партиите да означават " голямото значение " на френско-германското съдействие, записка под линия сочи, че FDP не приема концепцията EСМ да бъде укрепен в допълнение.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (179)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР