Преговорите за съставяне на коалиционно правителство между Продължаваме промяната“, БСП,

...
Преговорите за съставяне на коалиционно правителство между Продължаваме промяната“, БСП,
Коментари Харесай

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

Преговорите за сформиране на съдружно държавно управление сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “ стартират във вторник и ще продължат най-малко до събота. Срещите ще бъдат разграничени в общо 18 тематики, по които ще договарят 18 обособени екипа, оповестиха от групировката на Кирил Петков и Асен Василев , спечелила парламентарния избор на 14 ноември.

„ На тях ще бъдат разисквани главните проблеми на съответния бранш, предложенията и ограниченията, които се плануват съгласно стратегиите на другите партии “, оповестяват от „ Продължаваме промяната “ с уточнението, че във всяка от срещите ще взе участие по един от двамата водачи на групировката и ще бъдат излъчени онлайн онлайн.

Преговорите стартира с 4 срещи във вторник по тематиките енергетика, стопанска система, превоз и правораздаване. В сряда ще бъдат разисквани сферите опазване на здравето, земеделие, обучение и електронно държавно управление. В четвъртък договарящите ще беседват за вътрешна сигурност, екология, районно развиване и просвета, в петък – за труд и обществени грижи, туризъм, национална сигурност и спарт, а в събота – за финанси и интернационалните връзки.
12:4722.11.2021
Президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова са призбрани за втория си мандат с общо 1 539 650 гласа на балотажа в неделя.

Това показат окончателните на Централната изборна комисия ( ЦИК ), оповестени в понеделник след броене на 100% от протоколите на секционните изборни комисии.

Това значи, че подкрепената от „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Изправи се.БГ! Ние Идваме! “ двойка събира общо 66.72% поддръжка на втория тур от президентските избори.

Опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева пък са получили 733 791 гласа или 31.80% поддръжка. Зад тях публично застана обединението ГЕРБ-СДС, а след първия тур в тяхна поддръжка се изрече и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Общо 34 169 гласоподаватели са отбелязали графата „ Не поддържам никого “. Техният дял е 1.48%.

07:2422.11.2021
Централната изборна комисия (ЦИК) разгласява от втория тур на изборите за президент на 21 ноември при преброени 99,82% от протоколите.

Румен Радев печели 66,70 на 100 от гласовете. Настоящият държавен глава е получил 1 537 347 гласа. Така той ще бъде президент още 5 години.

Анастас Герджиков е получил поддръжка от 31,82% от гласувалите. До момента за него са изброени 733 307 гласа.

"Не поддържам никого " е изборът на 34 092 души, които са 1,48% от гласувалите.

Румен Радев е получил над 70 на 100 поддръжка в областите Враца, Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен, Русе, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Анастас Герджиков е първи единствено в област Кърджали . Той се показва много по-добре от националния резултат и в Разград и Търговище. И трите области обичайно гласоподават предпочитано за Движението за права и свободи (ДПС).
23:2221.11.2021
ЦИК разгласява резултатите при преброени 29,8% от изборните протоколи. Te демонстрират, че Румен Радев води двойно на своя конкурент Анастас Герджиков . За сегашния президент са дали своят вот 65,7% от гласоподавателите, а за подкрепения от ГЕРБ претендент – 32,8%. Опцията не поддържам никого са избрали 1,43% от гласувалите.

22:1421.11.2021
От партия ГЕРБ признаха, че са позволили загуба на президентските избори, защото претендентът, който са подкрепили – Анастас Герджиков , не е спечелил вота. Това сподели пред Свободна Европа членът на Изпълнителната комисия на партията Деница Сачева , която добави, че приема резултатите.

„ Можем много да поговорим за какво има най-ниска изборна интензивност, дали изборите бяха почтени, дали нямаше измислени кавги и операции най-много с нахлуването на икономическа полиция в Софийския университет “, сподели тя и регистрира, че резултатът е бил „ много добър “ на фона на случилото се през акцията. Сачева акцентира, че с репресии е бил „ манипулиран “ крайният резултат в интерес на Румен Радев , а акцията му е била подкрепена от служебното държавно управление.

21:2521.11.2021
Кирил Петков и Асен Василев поздравиха Румен Радев за успеха на президентските избори.

„ Днес имаме вяра, че смяната в действителност ще продължи дружно. Ние сме подготвени да работим с този президент, ние знаем по какъв начин той работи, знаем, че поставя България над всичко “, сподели Петков.

„ От вторник започваме да работим детайлно, тъй че да създадем явен, съответен, прецизен проект по какъв начин да създадем България едно доста по-хубаво място за живот през идващите четири години “, сподели Василев.

21:1321.11.2021
Резултатите от паралелното броене удостоверяват разгромната победа за Румен Радев на изборите.

По данните на „ Галъп “ при 100% редом броене Румен Радев печели 66,4% от гласовете, а Анастас Герджиков – 31,9%. Според организацията изборната интензивност е 31,6%, която е рекордно ниска в историята на президентските избори.

Според „ Алфа рисърч “ при 80% от паралелното броене Румен Радев получава 66,4% от вота, а Анастас Герджиков 32,3%. Според техните данните изборната интензивност е 32,3%.
21:0121.11.2021
Румен Радев разгласи успеха си на изборите за президент. Той благодари на всички членове на Инициативния му комитет и акцентира, че успеха е посочила, че в България работи демократичният развой.

„ Скъсване с корупцията, грабежа и беззаконията, за отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че жителите ще се изморят от избори и ще се върнат към остарялото не се сбъднаха. Връщането на бял кон не се състоя “, сподели Радев и акцентира, че подправени вести и клевети не са съумели да повлияят на доверието към него. Той акцентира, че жителите са издържали „ изпита за народна власт “.

„ България устоя този изпит по народна власт, не се поддаде на опитите да се посее етническо разделяне. Разумът и родолюбието надвиха над апатията и лъжата “, сподели Радев.

Той прикани за незабавни дейности на политически парламенти и акцентира, че членовете на новия парламент „ нямат право на неточност и отсрочване “. По думите му обществото има упования за незабавна правосъдна промяна, справяне със здравната и икономическа рецесия, както и решаването на обществени проблеми, свързани с най-бедните.

„ Предстоят ни още доста и то съществени старания, само че България излиза от застоя “, сподели още Радев.
20:3721.11.2021
Анастас Герджиков призна загубата си на президентските избори и поздрави спечелилия Румен Радев . Резултатите от екзитполовете демонстрират преднина от повече от 30% за сегашния държавен глава.

„ Oкончателните резултати още не са оповестени, само че от в този момент е явно, че двойката господин Радев и госпожа Йотова печели с огромна преднина. Честито на спечелилите “, сподели Герджиков.

Той съобщи, че голяма роля за резултата на изборите са изиграли дейностите на служебното държавно управление и по-конкретно тези на Министерство на вътрешните работи и служебния вътрешен министър Бойко Рашков .

Той призна за своя неточност, че не е показал какво тъкмо са правили Министерство на вътрешните работи, с цел да оказват помощ на акцията на Радев. Герджиков призна, че грешката въпреки всичко е била и на щаба му, защото не е съумял да доближи до задоволително доста българи. Той добави, че въпреки всичко акцията му е "дала плод ".

„ Това, което е несъмнено е, че няма да продължа в политиката. Ще намерим метод да продължим, с цел да се чуват гласовете на хората “, сподели Герджиков и добави, че ще се върне към работата си в Софийския университет, само че ще разиска с сътрудниците си под каква форма ще се случи това.

По думите му ниската изборна интензивност е основният проблем на тези избори и добави, че хората не желаят да гласоподават за партийни представители, а самостоятелните претенденти нямат късмет.
19:5621.11.2021
Румен Радев води с разлика от повече от 30% пред Анастас Герджиков . Това демонстрират резултатите от екзитполовете, публикувани от малките екрани.

По данните на „ Алфа Рисърч “ за Българска национална телевизия Радев получава 63,9% , а Герджиков 33,1% .

Данните на „ Галъп “ за Българска национална телевизия демонстрират, че Радев печели 65,7% , а Герджиков 31,5% .

Според екзитполовете на организациите изборната интензивност към 19 часа е сред 29 и 33%.
19:1221.11.2021
Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърли сигналите против водача на ГЕРБ Бойко Борисов за изборна пропаганда. 25 от постъпилите в комисията за деня 77 сигнала са били точно поради случая.

„ В ЦИК беше импортиран план за решение за определяне на нарушаване, само че не реализира нужното болшинство “, сподели зам.-председателката на комисията Росица Матева . Тя добави, че „ за “ осъществяването на нарушаване са дали своят вот девет от членовете на ЦИК, а петима са били „ срещу “, което е било незадоволително за взимане на решение.

Сигналите бяха подадени по отношение на изявлението на Борисов пред медиите, в което той за няколко минути насочи рецензии към Румен Радев .

По време на изборния ден е прекратено гласуването с 27 от машините в страната.

17:4121.11.2021
Избирателната интензивност към 16 ч. е 24,12% , заяви Централната изборна комисия (ЦИК).

Най-висок % на гласуващи е регистриран в 23 МИР в София , където интензивността е 30,03%, а най-слаб е ползата към вота в Кърджали , където са дали своят вот 12,97%.

Преди седем дни към 16 ч. изборната интензивност на изборите за президент беше 25,72%.

17:3321.11.2021
Лидерката на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова гласоподава на изборите за президент. Тя сподели, че е дала вота си за този претендент, който ще се управлява от българския народен интерес, „ главнокомандващ, който ще се старае да има мир “ и ще постанова несъгласие на всички закони, за които има и минимум съмнение за корупция и лобизъм.

Пред публицисти Нинова разяснява, че е обнадеждена за съставянето на държавно управление на база на досегашните ѝ диалози с водачите на „ Продължаваме промяната “ , „ ИТН “ и „ Демократична България “ .

„ От вторник стартират диалозите в 18 експертни групи, ние сме подготвени за тях “, сподели още тя и добави, че едно от първите неща, които би трябвало да бъдат разисквани и решени, е бюджетът за 2022 година

16:2621.11.2021
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е направил тежко нарушаване на Изборния кодекс (ИК) с изказването си по адрес на президента Румен Радев пред медиите в неделя. Това твърди юрист Емилия Недева , която написа в профила си във фейсбук, че е подала сигнал против някогашния министър председател в Централната изборателна комисия ( ЦИК ).

Юристката има поради изявлението на Борисов, което той направи пред публицистите, откакто гласоподава на балотажа за президент. В рамките на няколко минути той разкритикува остро Радев като изказването му беше излъчено директно по Българска национална телевизия .

Адвокат Недева счита, че откакто ЦИК е показала праволинейност и е решила да глоби Кирил Петков в изборния ден на 14 ноември за оповестяването на името на кандидат-президента, за който е дал своя вот, "няма място за подозрение, че следва да приложи закона с цялата му суровост във връзка с доста по-тежкото нарушаване, позволено от Бойко Борисов ".

14:5621.11.2021
Демонстрантите, които блокираха в неделя сутринта трафика от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ по автомагистрала „ Марица “ в символ на митинг против така наречен избирателен туризъм , прекратиха митинга си, заяви Българска телеграфна агенция.

Блокадата стартира в 9.00 часа в деня на втория тур от президентските избори. След договаряния с протестиращите, те се отново започнаха да пропущат коли и товарни камиони като изцяло блокираха придвижването на два пъти за по един час.

След втората обсада групата напусна дефинитивно пътното платно, придвижването беше възобновено, а протестиращите се разотидоха.


12:5521.11.2021
Министерство на вътрешните работи е образувало 185 досъдебни производства за изборни закононарушения от 14 октомври до момента, оповестява в неделя пресцентърът на вътрешното министерство. През този интервал полицията е получила общо 1176 сигнала за нарушение на изборното законодателство и политическите права на жителите.

От тях 884 сигнала са били свързани с пазаруване на гласове в интерес на политически партии и обединения, 75 са за непозволена пропаганда , 19 – за корпоративен избор , а 3 са за заличаване на имущество и други

Съставени са 8897 предупредителни протокола. От тях 2880 са от Областната дирекция на полицията в Пловдив. Областната дирекция в Бургас е съставила 1089 предупредителни протокола, в Благоевград – 760. Най-малко са в Столичната дирекция на вътрешните работи – 665.

12:3021.11.2021
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че е дал своя вот на балотажа за президент в неделя „ против полицейското принуждение и полицейщината ден преди изборите “.

Той изрази вяра „ българите да проявят малко разсъдък “, след което над 10 минути подлага на критика дейностите на сегашния държавен глава Румен Радев .

ГЕРБ публично поддържа преди изборите неговия конкурент Анастас Герджиков , кото остана втори на първия тур.

12:1921.11.2021
Избирателната интензивност към 11.00 часа на втория тур от президентските избори в неделя е 8.69%, заяви Централната изборна комисия ( ЦИК ).

По-рано социологически организации показаха, че интензивността на балотажа е по-ниска по отношение на тази на изборите 2 в 1 преди седмица.

Изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов разяснява пред БНР, че към 9.00 часа в неделя интензивността е била 3.5%, което е малко по-ниско от равнището, регистрирано към същия час на 14 ноември.

Според данните на " Алфа рисърч ", представени от бТВ, към 9.30 часа изборната интензивност е бил 4.5%.

12:0021.11.2021
Ректорът на Софийския университет и претендент за президент Анастас Герджиков прикани в неделя гласоподавателите да гласоподават на балотажа за президент, "защото това е методът да възстановим доверието в институциите и да спрем разделянето и напрежението в обществото ".

"Гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички рецесии, които в последно време се множат във вътрешнополитически, стопански и външнополитически проект ", добави кандидат-президентът, подсилен от ГЕРБ, а след пърия тур и от Движение за права и свободи.

Той прикани всички да гласоподават и изрази вяра за справяне а политическата, здравна и икономическата рецесия, с цел да бъдат българите "отново усмихнати и щастливи ".

"Видя се, че за следващ път господин Бойко Рашков и през днешния ден се опитваше да убеди с клевети българските жители по какъв начин да подадат гласа си. Всички приказки за всеобщо гласоподаване в Турция през днешния ден се опровергаха – малките екрани демонстрираха фрагменти от там и се видя, че секциите са празни ", разяснява Герджиков във връзка инспекциите на Министерство на вътрешните работи през последните дни на границата.
 Анастас Герджиков Анастас Герджиков

11:4621.11.2021
Президентът Румен Радев прикани гласоподавателите за "пълна готовност " на балотажа за държавен глава в неделя. В него той се изправя против ректора на Софийския университет Анастас Герджиков .

"Днес желая да прикани всички хора за цялостна готовност. Нека не даваме късмет на предишното да минира нашето бъдеще, дано бъдем проведени. Нека всеки да откри 15 минути през днешния ден, с цел да не губим 5 години в бъдеще. Нека бъдем проведени, дано постъпим с отговорност към днешния ден и сами дефинираме ориста си и своето бъдеще ", прикани Радев, откакто гласоподава.

Той отхвърли да разяснява въпроса дали предизборният спор ще промени изборния резултат като уточни това "ще кажат социолозите ". "Днес е ден за избори и всевъзможни политически мнения са неуместни ", добави президентът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР