Преговорите за постигане на сделка за климата на Конференцията на

...
Преговорите за постигане на сделка за климата на Конференцията на
Коментари Харесай

Преговорите в Глазгоу за сделка за климата продължават и днес

Преговорите за реализиране на договорка за климата на Конференцията на Организация на обединените нации в Глазгоу ще продължат и през днешния ден, откакто избраният за това краен период в петък вечер изтече без резултат и финален документ.

Председателят на конференцията Алок Шарма осведоми делегатите, че ревизираните документи по споразуменията ще бъдат направени през нощта и ще бъдат на тяхно разположение в 8.00 часа сутринта локално време ( 10.00 часа българско). Кратка пленарна сесия ще се организира сутринта, на която Шарма ще показа документите. Той чака на формалната пленарна сесия следобяд да бъдат признати заключителите решения на форума и вечерта той да бъда закрит.
Основният проблем на договарянията са текстовете за фосилните горива. Страни като Саудитска Арабия не престават да са срещу текста за поетапно отричане от въглищата и прекъсване на вложенията за създаване на нови нефтени и газови залежи до 2030 година. Друг сериозен проблем е оказването на финансова помощ на по-бедните страни в битката с климатичните промени.
В изказване от Лондон английският министър председател Борис Джонсън означи, че „ богатите страни ще би трябвало да сложат повече пари в брой на масата с цел да оказват помощ на развиващя се свят с прехода от фосилни към възобновими горива “. А заместник-председателят на Европейски Съюз Франс Тимерманс сподели: „ Ако се провалим, моят едногодишен внук ще се бие с други човешки същества за вода и храна. Това е мрачната реалност, пред която сме изправени. Така че задачата от възпиране на световното стопляне до 1,5 градуса е отбягване на неприемливо бъдеще за нашите деца и внуци “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР