Преговорите в сектор „Финанси“ извадиха най-ясно различията между отделните партии,

...
Преговорите в сектор „Финанси“ извадиха най-ясно различията между отделните партии,
Коментари Харесай

БСП иска повече социални разходи, ИТН и ДБ – балансиран бюджет, ПП – контрол


Преговорите в бранш „ Финанси “ извадиха най-ясно разликите сред обособените партии, които договарят за коалиция.

Всички участници обаче се сплотиха към няколко съществени неща – бързо приемане на Бюджет 2022, влизане в еврозоната и надзор върху данъчната събираемост и отчетността на бизнеса.

Българска социалистическа партия се разгласи за по-голям % от бюджета, който да отива за обществена политика и подкрепяне на стопанската система. Очаквано – от „ ИТН “ и „ Демократична България “ избират по-балансиран бюджет и по-малък бюджетен недостиг в границите на 3-3,5%. Докато социалистите упорстват, че в миг на коронавирус рецесия, когато редица европейски страни усилват този разход съвсем двойно, България би могла да заложи недостиг сред 4-5 %.

Левицата още веднъж повтори предлагането си за диференцирана ставка на Данък добавена стойност за артикули като храни, лекарсва и книги. По калкулации на Българска социалистическа партия това би коствало на бюджета към 300 милиона лв.. Другите партии репликираха, че даже и да се намали Данък добавена стойност на 9% това най-вероятно няма да отрази на цените до крайния консуматор, а ще увеличи приходите на търговците. От „ Демократична България “ и от „ ИТН “ предложиха да се прецезира кои хранителни артикули биха могли да са с диференцирана ставка, тъй като в потребителската кошница сега има над 140 продукта от първа нужда.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия поддържа концепциите на левицата с напомнянето, че в Европа само България и Дания са с единна ставка по Данък добавена стойност.

Левицата упорства минималната работна заплата от следващата година да е 700 лв. и да се актуализира като % от междинната заплата за миналата година.

Семейното подоходно облагане също е измежду финансовите цели на Българска социалистическа партия, от „ ИТН “ също имат сходни хрумвания.

Да се усилят вноските за пенсия, с цел да се укрепи пенсионната система като още от следващата година оптималният застрахователен приход да се вдигне най-малко на 3400-3500 лева при 3 хиляди лева сега, предложи Румен Гечев.

Българска социалистическа партия има концепция по какъв начин да се задържат младите работещи българи в родината – до 26 години те да не заплащат налог общ приход.

Социалистите са за по-добър надзор върху събираемостта на приходите, тази концепция се споделя от всички партии и бяха записани съответни ограничения за това. От „ Продължаваме промяната “ още един път се оповестиха за нулева корупция.

Левицата предложи също 6500 лв. еднократна помощ за всяко второ и трето дете, при изискване, че един от родителите се е осигурявал най-малко 24 месеца обратно. Това ще обхване към 9 000 родители и ще коства към 171 милиона лв. годишно, демонстрират плановете на левицата. Тези ограничения ще подлежат на разискване, тъй като десните партии в договарянията имат запаси за продължителността на мярката и на размера й.

„ ИТН “ се оповестиха за по-балансиран бюджет. Според тях дефицитът, който да се заложи в бюджета за следващата година не би трябвало да е повече от 3-3,5%.

Има Такъв Народ, както и Българска социалистическа партия, поддържат концепцията остатъците в бюджета да не се разпределят с решения на Министерски съвет, а да минават през решения на Народното събрание.

Любомир Каримански предложи и да се заложи демографска цел в мандата на идващото държавно управление, както и да има съвет, който да следи смяната в съществени параметри на тримесечна база и при отклоняване - да вземем за пример повишение на инфлацията, да предлага коригиращи ограничения.

Той изиска също в програмата на новото държавно управление да се запише, че 1 година преди приемането на еврото ще има сериозна разяснителна акция в България, която да е съобразена с възрастовите и обществени разлики на популацията, а не да е идентична за всички.

Партията упорства и през бюджета да не се разпределят повече от 40% от Брутният вътрешен продукт - каквото е записано и в Закона за обществените финанси.

Има Такъв Народ поддържа концепциите на Българска социалистическа партия за фамилно подоходно облагане. Ще се дискутира в допълнение съответната сума и самият механизъм за определянето на помощта.

Да се дефинира необлагаем най-малко, който да е % от междинната работна заплата, пожелаха от „ ИТН “. Предложението се възприе от другите участници в договарянията. Предстои да се контракти вероятно кой да е процентът.

„ Демократична България “ разгласи още първоначално, че има доста сходни оферти с „ ИТН “.

Те също не утвърждават залагането на по-висок бюджетен недостиг, както и харченето на огромен % от Брутният вътрешен продукт през бюджета. Демократична България се оповестиха против повдигането на налози и осигуровки, предложиха месечен необлагаем мининум от 500 лв..

В общото съглашение бе записано, че допустимо най-бързо би трябвало да се изготви и одобри Бюджет2022. Реалният период януяри следващата година, тъй като новото държавно управление ще е с друга конструкция от досегашното и ще би трябвало прецезиране на направения към този момент от служебния кабинет проектобюджет. За задачата ще се понижат коледните ваканции във финансовото ведомоство и на Народното събрание.

Очаквайте детайлности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР