Преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) и Кохезионната политика исторически

...
Преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) и Кохезионната политика исторически
Коментари Харесай

Томислав Дончев в Братислава: Трябва да постигнем необходимия компромис за по-доброто бъдеще на ЕС

„ Преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) и Кохезионната политика исторически са придружени от разграничаването в позициите на държавите-членки донори и бенефициери. Независимо от това има въпроси, по които би трябвало да покажем решителност и да реализираме нужния компромис за по-доброто бъдеще на Европейски Съюз. Сега е времето да се обединим към нашите общи цели, цели и полезности и да ги кодираме в договарянията. “ Това съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев в Братислава в границите на срещата на високо ниво във формат „ Приятели на кохезията “, който включва България, Хърватия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Кипър, Италия, Португалия, Гърция.

По думите му от основно значение е да се опрости политиката на доближаване посредством усъвършенстване на процедурите, понижаване тежестта на контрола, по-малко и по-ясни критерии за осъществяване, по-разбираеми документи.

Вицепремиерът Дончев акцентира значимостта да се реализиране съглашение за МФР и Кохезионния пакет допустимо най-скоро, с цел да стартира програмирането на национално ниво и навременното пускане на стратегиите. „ Но договорката би трябвало да е обективна. Не можем да се съгласим с пакет, който не взема поради задачата за доближаване на районите в границите на Европейски Съюз. “, съобщи Дончев.

В срещата с хазаин министър-председателя на Словакия Петер Пелегрини участваха министър-председателите на Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Малта, Полша, Словения, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович, европейският комисар по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер, вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Вазил Худак, както и министри от държавите-членки.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР