Преговорите около спасителния план на Брюксел все още са в

...
Преговорите около спасителния план на Брюксел все още са в
Коментари Харесай

Спасителният план на Брюксел – с орязани грантове и повече кредити


Преговорите към избавителния проект на Брюксел към момента са в задънена улица. Вероятно е обаче да надделеят евролидерите, които са в така наречен група на „ спестовните “ и да не се изпълнят упованията на премиера Бойко Борисов за грантови схеми за милиарди евро, които страната ни да получи безплатно. Споровете са най-много към това какъв да бъде размерът на избавителния фонд и какво да е съотношението сред безплатни средства и заеми.

Днешният ден мина в двустранни и многостранни срещи, само че водачите по този начин и не влязоха в зала за пленарни съвещания.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел към този момент предложи грантовете да бъдат понижени с 50 млрд, а тези средства да бъдат пренасочени към перото със заемите. Италия внесе предложение за оценката, която да предшества отпущането на средства от фонда за възобновяване. Премиерът Джузепе Конте предлага тази оценка да се утвърждава в границите на 4 седмици от Съвета по рекомендация на Европейската комисия със засилено квалифицирано болшинство.

Продължават совалките на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той се среща с министър председателите на Италия Джузепе Конте и на Испания Педро Санчес в наличието на немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

За повече безплатни средства, а не заеми, приканват множеството страни от Централна Европа.

Според източници на " Файненшъл таймс " част от западните страни освен реализираха нощес нова работна версия на помощите с орязване на 50 милиарда евро на безплатно предоставяните средства, само че и в този момент към този момент оферират грантовете да бъдат свити на половина. Става дума за така наречен Механизъм за възобновяване и резистентност в който съгласно първичното предложение на Европейската комисия от края на май трябваше да бъдат 310 милиарда евро (335 милиарда евро по настоящи цени), а в компромиса от тази заран те станаха 325 млрд.евро

Сега " групата на спестовните " страни желала безвъзмездните средства да бъдат свити до 155 милиарда евро. В нея медиите слагат най-много Холандия, Австрия, Дания и Швеция, само че сигурно изразители на позициите им са министър председателят Марк Рюте и канцлерът Себастиян Курц. Италианският министър председател Джузепе Конте употребява паузата в срещите, с цел да съобщи, че страната му е в " остра борба " с групата на спестовните.

От пръвночалните пранове за спомагателни 250 милиарда евро под формата на заеми (по непрекъснати цени и 268 милиарда евро по настоящи цени) групата предложила да се отстранен 190 милиарда евро.

Продължават и разногласията за критериите и коефициента, съгласно който ще се дефинира оптималният размер на грантовете за всяка страна (идеята бе да се вземат поради броят на популацията, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и безработицата).

Австрийският канцлер Себастиан Курц сподели довечера, че се вършат нови оферти по огромния проект със тласъци и " като цяло нещата вървят добре и се движат в вярната посока ". Но той добави, че " както се очакваше, полемиките са сложни ".

Според дипломати, доста са дребни възможностите за постигането на съглашение тази нощ.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР