Преговорите на политическите съветници на лидерите от „Нормандския формат“ (Русия,

...
Преговорите на политическите съветници на лидерите от „Нормандския формат“ (Русия,
Коментари Харесай

Русия заяви, че преговорите в „Нормандския формат“ са приключили безрезултатно

Преговорите на политическите съветници на водачите от „ Нормандския формат “ (Русия, Германия, Украйна, Франция) не доведоха до резултати, не беше допустимо да се преодолеят разликите във връзка с тълкуването на Минските съглашения. Това сподели пред публицисти заместник-ръководителят на президентската администрация на Русия Дмитрий Козак след срещата, представен от.

" За страдание, съвсем девет часа договаряния приключиха без забележими, осезаеми резултати, изразени в документи. Опитахме се да реализираме единодушие по заключително изказване след нашите договаряния, надграждайки предходната среща в Париж на 26 януари. Ние (тогава) се съгласихме, че " Нормандският формат „ по всевъзможен метод би трябвало да преодолее всички разлики, които съществуват във връзка с тълкуването на Минските съглашения, защото „ Нормандският формат “ е надзорен механизъм във връзка с Минския преговорен развой в контактната група. Но не беше допустимо през днешния ден да се преодолеят тези разлики “, сподели той.

Козак акцентира, че Украйна е посочила непоклатима позиция, отказвайки да преодолее разликите по въпросите на бъдещото следконфликтно урегулиране в Донбас. „ На думи имахме общо схващане с Германия и Франция за това по какъв начин би трябвало да се развиват въпросите в политическата сфера, само че позицията на Украйна е безапелационна. Те отхвърлиха в този документ – проектоизявление, което беше препоръчано за разглеждане – даже да цитират Минските споразуменията по отношение на това, че въпросите за бъдещия постконфликтен статут на тези територии би трябвало да бъдат позволени в съвещания и полемики с представители на обособените райони (в Донбас). Това е основно различие, за което Украйна отхвърли да се съгласи ", съобщи зам.-ръководителят на президентската администрацията на Руската федерация.

Според него страните на срещата „ до последно са се опитвали да намерят разнообразни компромисни формулировки ". " В тези формулировки трябваше да се вършат цитати, даже предложихме да ги сложим в кавички в окончателното си изказване, само че Украйна изрично отхвърли да го направи. Затова договарянията се проточиха толкоз дълго ", разясни Козак.

„ Патовата обстановка "

Ситуацията по отношение на урегулирането в Украйна е патова, сподели Козак.

" Днес, за жалост, обстановката е патова. Сигурен съм, че единственият ефикасен интернационален механизъм, който може да помогне за разрешаването на спора, е „ Нормандският формат “. Необходимо е сътрудниците да се концентрират и да формулират съответни хрумвания по какъв начин да сложим завършек на този спор ", акцентира той.

" Донбас бие като риба против лед през последните две-три години, внасяйки разнообразни хрумвания и оферти, пътни карти, законопроекти ", продължи Козак. " Няма реакция към тях. Нито Украйна, нито представителите на Германия и Франция могат да посочат едно обвързване, от което Донбас се отхвърля “.

Той акцентира, че Русия заема поредна позиция, учредена на нуждата от използване на споразуменията от Минск, само че също по този начин не вижда отговор от своите сътрудници.

Начини за разрешаване на спора

Трудно е да се каже какъв брой е подготвена през днешния ден Украйна да позволи спора с военни, а не с политически средства, сподели Козак.

" Днес забележителен брой войски и оръжия са съсредоточени на линията на прикосновение от страната, следена от Украйна. Но е доста мъчно да се каже до каква степен е подготвена Украйна да реши казуса с военни, а не с политически средства ", сподели той.

Напредък в Мински преговорен развой, който не се случва от осем години, може да бъде реализиран единствено с единна позиция на всички участници в „ Нормандския формат “, сподели Козак.

„ Без единна позиция в „ Нормандския формат “ няма да има съглашение в границите на Минския преговорен развой, няма такова от осем години “, сподели той.

„ Всяко изказване за съществуването на различия по отношение на тълкуването на основните разпореждания на Минските съглашения в „ Нормандския формат “ има отрицателна, разрушителна роля, разрушително влияние върху договарянията в контактната група “, сподели Козак.

Той акцентира, че в сходство със споразуменията от Минск „ всички основни въпроси би трябвало да се вземат решение точно в границите на Минския преговорен развой, в тристранната контактна група, където са показани Украйна и някои региони от Донецка и Луганска области.

Позиция на Германия и Франция

Франция и Германия са съпричастни с позицията на Руската федерация в договарянията в „ Нормандския формат " за разрешаване на украинската рецесия, сподели Козак.

„ Берлин и Париж са съпричастни с настояванията, позициите, които декларирахме през днешния ден в процеса на договаряния: политическият развой би трябвало да стартира – в съвещания, в полемики с представители на Донбас “, сподели той.

Отговаряйки на въпрос за въздействието на западната дипломатическа активност върху Киев, Козак сподели, че това съвсем не се отразява на позицията на Украйна. „ Струва ми се, че тази паралелна дипломация на процедура не оказва въздействие върху позицията на Украйна, съдейки по позициите, които заемаха те на договарянията в „ Нормандския формат “ днес”, приключи той.

Руската страна не е видяла готовността на Франция и Германия да окажат напън върху Киев за осъществяването на Минските съглашения, демонстрираха се единствено опити да се заеме комфортна ниша, тъй че украинските управляващи да продължат по-рано преследваната линия, сподели Козак.

„ Не видях (у Франция и Германия) готовността да окажат напън върху Киев (за осъществяването на Минските споразумения). Видях опити да се откри някаква комфортна ниша за Украйна, с цел да продължи линията, която следва през предходните осем години, " той сподели.

„ Състояние на неустановеност "

Преговорният развой за разрешаване на спора в югоизточната част на Украйна е в положение на неустановеност, изходът от който зависи от по-нататъшните стъпки на киевските управляващи, сподели Козак.

„ Засега сме в обстановка на неустановеност и всичко зависи от дейностите на формален Киев “, разказа той положението на нещата в процеса на договаряния за урегулиране на украинския спор

Според съветския представител вследствие на диалозите с думите „ без да се оформят писмени документи “ е реализирано съглашение Русия, Германия и Франция в границите на „ Нормандския формат “ да „ следят държанието на Украйна на постоянна или изключителна среща от контактната група. " „ Дори приканих украинците, в случай че имат някакви хрумвания и мисли, с цел да продължат напред по условията на осъществяването на Минските съглашения, те би трябвало неотложно да свикат изключителна среща на контактната група, тъй като идната ще бъде след три седмици и да създадат своите оферти за бъдещия статут на Донбас или да отговорят на предложенията на Донбас “, добави Козак.

„ Украйна направи безмълвна пауза, с цел да намерения “, продължи той. „ Ние ще следим с Германия и Франция и дали има на практика стъпки за придвижване на преговорния развой в сходство с набора от ограничения и в случай че се разкрият каквито и да е различия сред представителите на Донбас и представители на държавното управление на Украйна, които изискват нашето разглеждане, ние сме подготвени да се намесим и да спомагаме, с цел да могат страните в спора да се спогодят за тези разлики. "

Заместник-ръководителят на президентската администрация на Руската федерация напомни, че членовете на „ Нормандската четворка “ могат да дават единствено своите рекомендации. „ Не можем да вземаме никакви обвързващи решения “, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР