Преговорите, които текат в момента, касаят въпроси, свързани със самото

...
Преговорите, които текат в момента, касаят въпроси, свързани със самото
Коментари Харесай

Зад завесата на войната: Говори българинът в сянка, преговарящ за мир между Израел и Хамас

„ Преговорите, които текат сега, касаят въпроси, свързани със самото евентуално съглашение, което вероятно би могло да влезе в действие, само че няма никакви крайни резултати към този миг, които да ни карат да имаме вяра, че ново съглашение сред Израел и Хамас ще влезе в действие в идващите няколко дни . “

Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime Мирослав Зафиров – посланик и политически консултант на задачата на Организация на обединените нации в Израел. Той взе участие в договарянията сред Израел, „ Хамас “ и „ Хизбула “. Включваме го от столицата на Катар – Доха. По неговите думи има концептуални разлики в метода на двете страни във връзка с допустимо съглашение. 
Най-основната разлика, най-сериозно разминаване сред двете страни е въпросът за самата замяна на заложници, която би трябвало да се случи в хода на това помирение.
Мирослав Зафиров – посланик и политически консултант на задачата на Организация на обединените нации в Израел

„ Въпросът за съотношението заложници против палестински пандизчии е нещо, което се разисква. Няма извънредно решение. Един от главните фактори за триумф на сходна договореност за замяна е въпросът за достъпа до филантропична помощ в Ивицата Газа “, уточни Зафиров.

Според него въпросът за филантропичната обстановка в Газа е един от основните и най-важни въпроси , който визира освен съглашението сред двете страни, а и изобщо би трябвало да бъде в центъра на вниманието на интернационалната общественост.

„ Вижте, вие знаете, че израелската войска, преследвайки двете съществени цели, които бяха сложени като стратегически и тактически – завръщането на заложниците и унищожаването на военния капацитет на Хамас, нанесе в продължение на седмици тежки артилерийски и авиационни удари, изключително по северната част на Ивицата Газа “, акцентира Зафиров.
Фактически сега над 90% от тази част на Ивицата е унищожена, разрушена. Там даже да предположим, че биха могли да се върнат хора, те няма къде да се върнат. Хамас като боен капацитет съвсем не участва.
Мирослав Зафиров – посланик и политически консултант на задачата на Организация на обединените нации в Израел

„ Но на негово място се появяват голям брой групи от популацията, които са самоорганизирани. Нашите конвои са непрестанно изправени пред заплахата да бъдат разграбвани, което се и случва “, добави Зафиров.

Хуманитарния излаз от възможна израелска интервенция в Рафа би бил пагубен , предизвести дипломатът.

Според него Палестина би трябвало да съществува във форма, която най-малко да се приближава до плануванаъа в резолюцията на Организация на обединените нации и съглашението от Осло , като обединяване сред Газа и Западния бряг, само че по думите му все още няма действителен одобрен сюжет, по който да се действа.

„ Вече сме на процедура в положение на сомализация . Особено в северната част на Ивицата няма понятието правда или ред. За правда даже не може да става дума, само че чувството за ред от дълго време към този момент не участва “, разяснява Зафиров.

„ Международна общественост, за жалост, сякаш се намира в едно положение на неявяване на координатна система . Не е доста ясно какъв е тъкмо проектът, който се предлага “, сподели още дипломатът.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР