Преговорите дотук не означават нищо - дали ще имаме правителство,

...
Преговорите дотук не означават нищо - дали ще имаме правителство,
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Радев опитва да вкарва министри от служебния в редовния кабинет

„ Преговорите дотук не значат нищо - дали ще имаме държавно управление, или - не ". Така стартира разбора си пред БНР политологът Калоян Методиев от Институт „ Рего “.

Според него значимите въпроси пред бъдещото държавно управление са бюджетът за 2022-ра и позицията на България за Северна Македония. По думите на Калоян Методиев формулата за съдружен кабинет 8:4:3:3 ще е нестабилна:

„ Ще е някаква сглобка, която да роди кабинет след два несполучливи Народното събрание. Това е преходна структура, която да стабилизира страна, стопанска система и здравна система.... Виждам една заплаха, която е в опитите на президента Румен Радев да вкарва министри от служебния кабинет в постоянния - през Политическа партия. Това е замяна на вота, политически инженеринг и интервенция в изпълнителната власт. Това може да минира договарянията. Премиерът Стефан Янев не го отхвърли в изявлението пред Българска национална телевизия, че би се присъединил в постоянното държавно управление, в случай че бъде поканен “. 

Той изрече мнение, че президентската институция се пробва да концентрира в себе си цялата власт в страната:

„ Отговорността, която ще се носи от ръководещите тази зима, ще е доста тежка. По-добре ще е цената да бъде платена от нещо междинно като държавно управление, в което президентската институция да има подмолна роля през вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия, през служебни министри и през Политическа партия.... Президентът би трябвало да бъде стабилизиращ фактор, а не да се трансформира в център на властта в страната. И в един миг да се пробва да концентрира цялата власт, това нещо ще свърши зле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР